PSI: Οι αρνητικές επιπτώσεις της ενεργοποίησης των CDS

Τα παρεπόμενα του πιστωτικού γεγονότος

Μετά την απόφαση του ISDA

“Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τις αγορές”, είχε πει σοφά η Μάργκαρετ Θάτσερ.



Όσο κι αν δεν αρέσει αυτό λ. Χ στον Γιώργο Παπανδρέου η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Ανταλλαγών και Παραγώγων ( ΙSDA ) πιστοποίησε ότι, υπάρχει πιστωτικό γεγονός ( credit Event ), ως εκ τούτου πρέπει να πληρωθούν όλοι όσοι αντιστοίχισαν ελληνικά ομόλογα και ασφάλιστρα κινδύνου, αλλά και αυτοί που αγόρασαν “γυμνά” Cds.

Δηλαδή, θα πληρωθούν αυτοί που διέγνωσαν σωστά τότε την περιπέτεια στην οποία εισερχόταν η χώρα και πόνταραν γνωρίζοντας ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει και στο τέλος θα χρεοκοπήσει. Με λίγα λόγια, θα πληρωθούν όλοι όσοι πόνταραν ότι η χώρα θα αποτύχει με την ύφεση του ΔΝΤ- εξέλιξη εύκολη για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες.
Τι σημαίνει πιστωτικό γεγονός ; ότι η ελληνική δημοκρατία αθέτησε υποχρεώσεις (πληρωμές ) προς τους πιστωτές. Κι όπως εξηγεί ο ISDA στην ανακοίνωση του, η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, μείωσε το δικαίωμα των ομολογιούχων να δέχονται τις πληρωμές ( που προβλέπονταν από τους παλιότερους όρους ).

Όμως, παρά το γεγονός ότι η πληρωμή των cds – για την οποία θα ανακοινώσει λεπτομέρειες ο ISDA στις 19 Μαρτίου δεν επηρεάζει την δανειακή σύμβαση, ανοίγει τον δρόμο για δικαστικές αξιώσεις με πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας DTCC.COM, τα συμβόλαια cds για την Ελλάδα είναι 4323, και το καθαρό ποσό που θα πληρωθούν είναι 3,1 δισ. Δολάρια, ενώ ο τζίρος, δηλαδή οι αγοραπωλησίες έχει φθάσει τα 68 δισ. Στην αδιαφανή αγορά των CDS ο κάτοχος πληρώνεται από τον επόμενο κλπ. Για παράδειγμα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πληρώθηκε επί προεδρίας Φιλιππίδη, αλλά και αργότερα επί προεδρίας Κ. Παπαδόπουλου.

Ποιοί θα πληρωθούν
1) Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή των ομολογιούχων που έχουν αντιστοιχίσει τα ομόλογα με τα cds και ταυτόχρονα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων. Οι επενδυτές αυτοί θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο το μειωμένο ποσό της ανταλλαγής ( 315 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ ) και λάβουν και τα χρήματα από τις Τράπεζες για τα CDS που κατέχουν ( διαφορά ονομαστικής αξίας παλιών και νέων ομολόγων.                                                                                                                                                                                                                                  






2) Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που έχουν αντιστοιχίσει τα ομόλογα, αλλά δεν δήλωσαν συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων. Αυτοί θα πληρωθούν επίσης κατά 100% την αξία των ομολόγων απο τα CDS. Μπορούν, όμως, μελλοντικά να στραφούν δικαστικά κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και να ζητήσουν αποζημιώσεις και ήδη δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο φέρουν ενώσεις επενδυτών να προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση.


3)Αυτοί που δεν κατέχουν ομόλογα, αλλά μόνο “γυμνά” CDS. Αυτή είναι και η χειρότερη κατηγορία κερδοσκόπων διότι χωρίς να κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα λάβουν την διαφορά ονομαστικής μεταξύ παλιών και νέων ομολόγων.


Το πιο σοβαρό, όμως, επακόλουθο της πληρωμής των CDS ίσως να είναι η ενθάρρυνση των funds να συμπεριφερθούν ανάλογα και με τις οικονομίες άλλων χωρών της Ευρωζώνης (λ.χ. Πορτογαλία) ποντάροντας στην χρεοκοπία τους.


Πηγή: Πρώτο Θέμα