To "προφίλ" των 450 ευρώ

του Γεράσιμου Χιόνη
 
 
Διαφημιστές, αρχαιολόγοι, ζωγράφοι, επίδοξοι δικηγόροι και φιλόλογοι είναι μόνο μερικοί από τους εργαζόμενους που «επιδιώκουν» να αποκτήσουν μια θέση εργασίας με αμοιβή 450 ευρώ! Το ύψος του μισθού όχι μόνο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προσέλκυσης νέων εργαζομένων, αλλά αντίθετα... πλειάδα ανέργων επιθυμεί να καταλάβει θέσεις εργασίας οι οποίες θα επιφέρουν για τους ίδιους ένα μισθό που με τα βίας ξεπερνάει τα 400 ευρώ.

Πριν λίγες μέρες, στον διαδικτυακό ιστότοπο εφημερίδας που εξειδικεύεται στην εξεύρεση εργασίας, δημοσιεύτηκε η εξής αγγελία: «Άτομα ζητούνται από γνωστή εταιρεία για θέσεις γραφείου, 8ωρο, πενθήμερο, μισθός 451ευρώ». Η ανταπόκριση των επίδοξων εργαζομένων ήταν πρωτοφανής, αφού μέσα σε λίγες ώρες τα απεσταλμένα βιογραφικά ξεπέρασαν τα εκατό, ενώ σε μόλις μία εβδομάδα, ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τα 500.

Το αποτέλεσμα; Η πλειονότητα των βιογραφικών, σε ποσοστό 50%, αποτελούταν από νέους ανθρώπους, ηλικίας 25 με 30 χρονών. Ύστερα, ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18-24 με 34%, ενώ το υπόλοιπο 16% είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμα, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν γένους θηλυκού, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της ανεργίας στον εν λόγω δημογραφικό τομέα.

Τεράστιο ενδιαφέρον προκαλεί επίσης, και το μορφωτικό επίπεδο των υποψήφιων εργαζομένων. Το 70% είναι απόφοιτοι κάποιου Ανώτατο ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, καθώς το 36% έχουν πτυχίο ΑΕΙ, ενώ το 33% πτυχίο ΤΕΙ. Νομική, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Πολυτεχνείο, Λογιστική και Οικονομικές επιστήμες είναι μερικές από τις σχολές, όπου έχει φοιτήσει η νέα γενιά των 450 ευρώ. Το 16% είναι απόφοιτοι κάποιου ιδιωτικού εκπαιδευτικού κέντρου, ενώ μόλις το 14% είναι απόφοιτοι Λυκείου. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται αισθητά στις νεώτερες ηλικίες, όπου οι απόφοιτοι ΑΕΙ αποτελούν το 42%, ενώ όσοι έχουν τελειώσει απλώς το Λύκειο, συγκεντρώνουν μόλις το 14%.

Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, το 94% γνωρίζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, και αυτή δεν είναι άλλη από τα Αγγλικά. Επίσης, το 50% περίπου έχει πτυχίο δύο ξένων γλωσσών, των Αγγλικών και μία εκ των Γερμανικών και των Γαλλικών. Το 9% είναι κάτοχος διπλώματος τριών τουλάχιστον ξενόγλωσσων. Επιπλέον, το 98% γνωρίζει πολύ καλά ή είναι κάτοχος διπλώματος χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ το 35% έχει γνώση από λογιστικά και μαθηματικά προγράμματα.

Το μόνο μελανό σημείο της νέας αυτής γενιάς είναι, από ότι φαίνεται, η έλλειψη εμπειρίας και προϋπηρεσίας. Η πλειοψηφία δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να έχει μία μόνιμη και σταθερή δουλειά και ως εκ τούτου, κυριαρχούν τα 3μηνα και 6μηνα διαστήματα προσωρινής εργασίας. Αρκετοί είναι μάλιστα οι νέοι, όπου καταφεύγουν στην λύση των ιδιαίτερων μαθημάτων, προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. Ενώ σε μικρότερη κλίμακα, κάποια άτομα έχουν απασχοληθεί σε καταστήματα και γραφεία, ως πωλητές και υπάλληλοι αντίστοιχα.