Έρευνα της VPRC για το πολιτικό περιοδικό Επίκαιρα

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Έρευνα της VPRC για το πολιτικό περιοδικό Επίκαιρα

Μία ανάλυση της δημοσκόπησης της VPRC για το πολιτικό περιοδικό "Επίκαιρα".









Σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει η δημοσκόπηση της VPRC. Ωστόσο, συνωστισμός κομμάτων διεκδικεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη βουλή. Ανεβαίνει το Πα.Σο.Κ. αμέσως μετά την εκλογή Ευάγγελου Βενιζέλου. Παλέυει να μπει στη Βουλή το κόμμα οτυ Καρατζαφέρη, πληρώνοντας το τίμημα (και όχι την τιμή, όπως επαίρετο ο Γιώργος Καρατζαφέρης) της συγκυβέρνησης. Εκτός βουλής το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μεγάλο χτύπημα στα δύο ισχυρά κόμματα της μεταπολίτευσης θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών. Ωστόσο, και πάλι ένα εκ των δύο (και δη η ΝΔ) θα κυβερνήσει. Κι αυτό γιατί αφενός δημιουργήθηκαν πολλά νέα κόμματα τα οποία εκ του αποτελέσματος θα βοηθήσουν τη Νέα Δημοκρατία να βγει, τι κι αν παρουσιάζει πτώση 11 μονάδων σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009, αφετέρου η αποχή ανθρώπων δυσαρεστημένων από το πολιτικό σύστημα θα βοηθήσει τη ΝΔ να βγει, καθώς αυτή η αντίδραση δε θα ενισχύσει κάποιον άλλον κομματικό φορέα.

Η δεξιά (ΝΔ, Λα.Ο.Σ., Ανεξ. Έλληνες, Δη.Συ., Χρυσή Αυγή) αθροιστικά φτάνει το 42%. 41.8% είχε πιάσει μόνη της η Νέα Δημοκρατία το 2007, όταν και είχε επανεκλεγεί. Αδιαμφισβήτητα είναι πτωτικές οι τάσεις για τη ΝΔ, ωστόσο για τη δεξιά συνολικά αυτό δεν ισχύει. Στις εκλογές του 2009, 39.4% ήταν το ποσοστό ΝΔ ,Λα.Ο.Σ. και Χρ. Αυγής αθροιστικά.

Η αριστερά (Κ.Κ.Ε., Συ.Ριζ.Α., Δημ.Αρ., Οικολόγοι, Αντ.Αρ.Συ.Α.) είναι αυτή που παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, καθώς σε σύγκριση με το 2009, από το 14.6% (αθροιστικά) φτάνει στο 40% (αθροιστικά), όντας μόλις δύο μονάδες κάτω από τα δεξιά κόμματα.

Εντύπωση προκαλεί το ότι το κόμμα "Κοινωνική Συμφωνία" της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, συνυπολογίζεται στο 3% που αφορά τα υπόλοιπα κόμματα (ένδειξη "άλλο κόμμα" στο διάγραμμα). Αυτό, βέβαια, ίσως και να οφείλεται στο ότι δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την ίδρυση αυτού του κόμματος.

Όπως φαίνεται, η ΝΔ θα πάρει την εξουσία, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.Μάλιστ,α είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται συναίνεση τριών κομμάτων προκειμένου να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Το παράξενο είναι ότι μπορεί να υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο στις δύο πρώτες θέσεις θα βρίσκονται κόμματα από το χώρο της δεξιάς! Σε περίπτωση που το κόμμα του Πάνου Καμμένου συνεχίσει τη δημοσκοπική έκρηξή του και δεν "χάσει" όταν έρθει η ώρα να παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, τότε τα δύο κορυφαία κόμματα θα διίστανται περισσότερο από τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο (μνημονιακή ΝΔ, αντιμνημονιακοί Ανεξ. Έλληνες), παρά από την τοποθέτησή τους στην κλίμακα αριστεράς / δεξιάς.