Η θεματολογία της Μ. Εβδομάδας (9 - 13 Απριλίου)

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.





174 δημοσιεύματα στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων αποτέλεσαν το δείγμα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί μία ημέρα (Πέμπτη 12/4) η Αυριανή είχε όλα κι όλα τέσσερα θέματα στο πρωτοσέλιδό της. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική

 
 Αυξήθηκαν τα οικονομικού περιεχομένου δημοσιεύματα αυτήν την εβδομάδα (54%). Περισσότερα από ένα στα δύο δημοσιεύματα των πρωτοσέλιδων ήταν οικονομικού ενδιαφέροντος. Σίγουρα οι παράνομες δράσεις Τσοχατζόπουλου και η απεργία της ΠΝΟ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν. Και τα πολιτικά δημοσιεύματα όμως αυξήθηκαν κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, γεγονός που οφείλεται στην ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογών, την προπαγάνδα υπέρ Βενιζέλου από Έθνος και Νέα και την προσωποποιημένη κάλυψη των ειδήσεων που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία. Δριμεία πτώση για τα κοινωνικού περιεχομένου δημοσιεύματα (8%), τα οποία, αν και επί δύο εβδομάδες ξεπερνούσαν τα πολιτικά, κατακρημνίσθηκαν στην τέταρτη θέση της θεματολογίας. Αντίθετα, ανήλθαν τα πολιτιστικά (10%), κάτι που οφείλεται κυρίως σε δημοσιεύματα που αφορούσαν την Εκκλησία, καθώς και ήθη κι έθιμα των αγίων ημερών. Τέλος, μόλις δύο δημοσιεύματα (1%) αφορούν την εξωτερική πολιτική.
2. Διάκριση γεωγραφική:
Συντριπτικά περισσότερα τα δημοσιεύματα που αφορούν την Ελλάδα. Το ορθόδοξο Πάσχα, η προκήρυξη των εκλογών, η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η σύλληψη του κυρίου Τσοχατζόπουλου ήταν γεγονότα που καθόρισαν τη στάση των αρχισυντακτών και δεν τους άφησαν να στρέψουν τα βλέμματά τους εκτός Ελλάδος. Μόλις το 8% των δημοσιευμάτων ασχολείτο με το εξωτερικό κι αυτό χωρίς να υπάρχει κάποια είδηση που να ξεχωρίζει.

3. Κυρίαρχο θέμα:


Οι δημοσκοπήσει ςδίνουν σαφές προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, τα μέσα αρέσκονται να προβάλλουν τις εκλογικές αναμετρήσεις ως αναμετρήσεις μεταξύ δύο ανθρώπων, κάτι που συμφέρει τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς δύο εικόνες κατ' ουσίαν αντιπαραβάλλονται, την ώρα που ιδεολογίες και πολιτικά προγράμματα μένουν σχεδόν μυστικά κι απόκρυφα. Έτσι, λοιπόν, το πρώτο, το δεύτερο, αλλά και το τέταρτο (προεκλογικέ ςκινήσεις Βενιζέλου) κυρίαρχο θέμα της εβδομάδας σχετίζοντια με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το πρώτο θέμα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος άρχισε τα μεγάλα λόγια, απειλεί πως δε θα συγκυβερνήσει με το ΠαΣοΚ, έκλεψε το καστανόμαλλο δέρας, Άρια Αγάτσα και επιτέλεσε και το ιερό καθήκον του να πάει στον Πατριάρχη. Οι ειδήσεις που σχετίζοντια με τις εκλογές δεν αφορούν Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ αλλά πιο πολύ δηλώσεις του κυρίου Παπαδήμου σχετικα΄με τις εκλογές, την ανακοίνωσή τους, τον εκλογικό νόμο και κάποιες δημοσκοπήσεις. Η είδηση της σύλληψης του Άκη Τσοχατζόπουλου έσκασε τη Μεγάλη Τετάρτη το μεσημέρι. Πιστέυω πως γι' αυτό δεν έφτασε στην πρώτη θέση των δημοσιευμάτων, καθώς μόλις δύο μέρες κυκλοφορίας των εφημερίδων δεν είναι αρκετές για να το αναγάγουν σε κυρίαρχο θέμα ολόκληρης της εβδομάδας.