Θυσίες

από το Γεωργάκη στο Χριστούλα

Τούτη την ώρα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών τελείται η πολιτική κηδεία του "αριστερού αγωνιστή" (όπως τον χαρακτήρισε η κόρη του) Δημήτρη Χριστούλα.
Έγινε με την αυτοθυσία του ο εκτελεστής μιας πολιτικής δολοφονίας προσπαθώντας να αφυπνίσει τα υπόλοιπα θύματα, την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Έπιασε το ηρωϊκό νήμα από εκεί που το άφησε ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο πλανόδιος οπωροπώλης που αυτοπυρπολούμενος δημόσια στην Τυνησία άναψε την εξεγερσιακή φλόγα στον αραβικό κόσμο.

"Συνομίλησε", με την πράξη του αυτή, με έναν άλλο πυρπολητή συνειδήσεων, τον  Κώστα Γεωργάκη, φοιτητή Γεωλογίας, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Ο Γεωργάκης, όπως σήμερα ο Χριστούλας, κάλεσε τον ελληνικό λαό να αναζητήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Πολλοί, πήραν το μήνυμα και το έκαναν σημαίες αντίστασης το Νοέμβρη του 1973. Ας μετρήσουμε τώρα και τις δικές μας δυνάμεις. Η αθωότητα τελείωσε οριστικά το ματωμένο πρωϊνό της 4ης Απριλίου στην πλατεία Συντάγματος.