Intouchables (Άθικτοι)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Ένα γέλιο δυνατό μέχρι τη χαρμολύπη

Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος είναι εδώ με μία ταινία που αφήνει τις προκαταλήψεις πίσω από την κάμερα. Η λέξη "αλήτης" δεν είναι όσο κακή νομίζετε.











Πολλά συναισθήματα σε γεμίζει η δραματική κομεντί, συναισθήματα που πηγάζουν κυρίως μέσα από την ανδρική φιλία και σε δεύτερο επίπεδο από τα όσα νιώθει ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς κι ένας τετραπληγικός σε έναν κόσμο που μόνο γι' αυτούς δε φτιάχτηκε.

Η ταινία είναι μια έντονη κωμωδία χειραγωγημένη από το κωμικό μέγεθος που λέγεται Ομάρ Σι. Ωστόσο, σε όλο το έργο είναι διάχυτη μία (προ)αίσθηση που σε κάνει να αναμένεις να συμβεί κάτι έξω από τα πλαίσια του κωμικού, το οποίο και συμβαίνει τελικά βυθίζοντάς σε μία πάλη συναισθημάτων που ενορχηστρώνει μία ποθητή χαρμολύπη.

Το έργο "σπάει" πολλές μεμβράνες. Δείχνει έναν αλλιώτικο σεβασμό προς έναν τετραπληγικό. Ο αλητάκος και θρασύς Ντρις (Ομάρ Σι) μπαίνει από το παράθυρο στη ζωή του μεγιστάνα ανάπηρου Φιλίπ (Φρανσουά Κλουζέ) και αλλάζει τη ζωή ενός δυστυχισμένου ανθρώπου, την ώρα που αλλάζει και ο ίδιος ωριμάζοντας έχοντας στην ευθύνη του την κούρα ενός ανθρώπου σε καροτσάκι. 

Ο Φιλίπ, μέσα στην αδυναμία του, έχει αναπτύξει στον υπέρτατο βαθμό τις αισθήσεις του κι έχει καλλιεργήσει το μυαλό του σκεπτόμενος τον άνθρωπο μέσα από τις τέχνες του Απόλλωνα. Ο Ντρις του μαθαίνει κάποια κόλπα Διονυσιακά: το χόρτο και τις πόρνες.

Η μόνη ατέλεια στο έργο ήταν το ότι δε δόθηκε φως στο γιατί ακριβώς ο Ντρις έπρεπε να αποχωριστεί τον Φιλίπ και να παραιτηθεί της θέσης του στην πλούσια οικία του. Ωστόσο ακόμα κι αυτό έχει τις εξηγήσεις του, απλά εμένα προσωπικά δε με έπεισαν.

Οι Άθικτοι παραμένουν άνθρωποι και θα συνεχίζουν να θίγονται. Η φιλία τους, όμως, παραμένει άθικτη μέσα στις δυσκολίες που αυτή ενέχει, όταν πρόκειται για δύο άτομα που προέρχονται από τις δύο άκρες μιας πυραμίδας. Εξάλλου, τη φιλία τους την έχτισαν γιατί μόνο "μη μου άπτου" δεν ήταν. Ο Οδυσσέας στον Άδη συνάντησε το φίλο του Ελπήνορα και του υποσχέθηκε να τον θάψει. Ο Ντρις συνάντησε τον Φιλίπ και του υποσχέθηκε να τον (ξ)αναγεννήσει.