Η θεματολογία της εβδομάδας (23 - 27 Απριλίου)

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.
 

165 δημοσιεύματα στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων αποτέλεσαν το δείγμα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα κι αυτό γιατί την Παρασκευή 27/4 η Αυριανή δεν κυκλοφόρησε, ενώ την Τετάρτη 25/4 είχε διθεματικό πρωτοσέλιδο, καθώς είχε συλληφθεί ο εκδότης της. Τέλος, τα Νέα είχαν μόλις τρία θέματα στο πρωτοσέλιδό τους την Παρασκευή 27/4 Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:
Πρώτη φορά στους πέντε σχεδόν μήνες που αναλύουμε τη θεματολογία των απογευματινών εφημερίδων και τ απολιτικά δημοσιεύματα είναι περισσότερα από τα οικονομικά. Και όχι, δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει την προτελευταία πριν τις εκλογές εβδομάδα. To 47% των δημοσιευμάτων γι' αυτήν την εβδομάδα είναι πολιτικού περιεχομένου. Οι εκλογές πλησιάζουν και οι κινήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Παράλληλα, οι εκλογές στη Γαλλία "τροφοδότησαν" τον τύπο με μπόλικο υλικό, όπως και η πτώση της ολλανδικής κυβέρνησης. Τέλος, οι εφημερίδες "διαφήμισαν" και κάποιους υποψηφίους στα πρωτοσέλιδά τους, κυρίως η Βραδυνή. Τα οικονομικά δημοσιεύματα πιάνουν το 35% της πίτας και ασχολούνται με θέματα όπως η απολογία της Αρετής Τσοχατζοπούλου, τα προεκλογικά "θα" οικονομικού περιεχομένου και τα ερχόμενα μέτρα. Τα πολιτιστικά θέματα (9%) είναι οριακά περισσότερα από τα κοινωνικά (8%), με τις δύο κατηγορίες να εναλλάσσονται στην τρίτη θέση της θεματολογία τις τελευταίες εβδομάδες. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο θέμα που συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα. Τέλος, στα φυσιολογικά επίπεδα του 1% βρέθηκαν οι σχετικές με την εξωτερική πολιτική ειδήσεις. 

2. Διάκριση γεωγραφική:


Από την εβδομάδα μεταξύ 13 και 17 Φεβρουαρίου είχαν να εμφανιστούν στα πρωτοσέλιδα τόσες ειδήσεις σχετικές με γεγονότα εκτός Ελλάδος. Οι γαλλικές εκλογές, όπως θα δούμε και στο τρίτο διάγραμμα, απασχόλησαν αρκετά τους αρχισυντάκτες. Σχεδόν μία στις δύο ειδήσεις από το εξωτερικό αναφέρονταν στις εκλογές της Γαλλίας και τις ζυμώσεις εν όψει δεύτερου γύρου. Όπως προείπαμε, οι εξελίξεις στην Ολλανδία συνέβαλαν στην αύξηση των εν λόγω δημοσιευμάτων. Κατά τ' άλλα, μεμονωμένα περιστατικά ήταν αυτά που καλύφθηκαν από τους ρεπόρτερς.

3. Κυρίαρχο θέμα:

 
Από τις 9 Απριλίου τα φώτα των εφημερίδων είναι στραμμένα πάνω στον Αντώνη Σαμαρά. Οι δεξιές εφημερίδες, αλλά και κάποιες κεντροαριστερές, προβάλλουν σταθερά τις "κινήσεις" του προέδρου της ΝΔ σε μία προσπάθεια θεαματοποίησης της εκλογικής αναμέτρησης και εστίασης σε μία μάχη μεταξύ δύο ανδρών. Γι' αυτό εξάλλου έιναι τόσο ψηλά στη θεματολογία και οι αντίστοιχες επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου. Επίσης, να αναφερθεί ότι τα media προσπαθούν να ενισχύσουν το δικομματισμό και φοβούνται το ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τέλος, οι Γαλλικές εκλογές ήρθαν στο προσκήνιο, καθώς ο πρώτος τους γύρος διεξήχθη, με το σοσιαλιστή Ολάντ να προηγείται του φιλελεύθερου Σαρκοζί και την ακροδεξιά να αγγίζει το 20%.