Νταλάρα, Μόντι "ξορκίζουν" την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ιδιαίτερα φοβισμένοι φαίνεται να είναι Ευρωπαίοι ηγέτες και οικονομική παράγοντες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ένα τέτοιο συμβαν θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και καλεί την Ευρώπη να θεσπίσει επειγόντως μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών
καταθέσεων.


«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιτίας της μετάδοσης. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί ο Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος καλεί τους Ευρωπαίους να θεσπίσουν ένα μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, μέτρο που θεωρεί ότι έχει «επείγοντα» χαρακτήρα

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο κ. Νταλάρα αναφέρει ότι «είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση», λέει ο γενικός διευθυντής του IIF, ο οποίος τάσσεται υπέρ την ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.

Ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

Monti: "Βλέπει" παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη


«Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι πιθανότερο είναι η εξέλιξη να είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας στο ιταλικό κανάλι La7.

«Η Ελλάδα υπόκειται στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ είναι μια φοβερή ταπείνωση», σημείωσε ο Μόντι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, «η Ελλάδα δεν είχε τον Ιταλό Πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο οποίος είπε ότι δεν ήθελε νέες εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση νέας κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων». Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει η Ιταλία την μοίρα της Ελλάδας».

«Τα να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ, είναι προς το συμφέρον όλων-αρχίζοντας από την Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε να αναφερθώ σε αυτού του είδους τα σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το Ευρώ -προβαίνοντας ταυτόχρονα σε υποτίμηση της λιρέτας- αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός και οικονομολόγος.