Η σύντροφος του Ελύτη (δε) ζητά την απόσυρση του σποτ της Νέας Δημοκρατίας

Η χρήση στίχων του ποιητή και η εμφάνισή του στο βίντεο μέσω φωτογραφίας από τη βράβευσή του με νόμπελ δεν άρεσε καθόλου στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη.






Στο τελευταίο λεπτό του επτάλεπτου σποτ της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ χρησιμοποιούνται και στίχοι του μεγάλου ποιητή από το ποίημα "Ο Ήλιος ο Πρώτος".


Οι δηλώσεις της κυρίας Ηλιοπούλου (παρμένες από τα Νέα):

Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. 'Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ'αγάλματα! Δεν πρόκειται να προχωρήσω σε ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα είχε νόημα αφού οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή. Εξάλλου το ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι πρωτίστως ουσιαστικό και ηθικό, όχι νομικό».

 Σίγουρα, ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του δεν προσβάλλουν τη μνήμη του ποιητή. Όμως, θα μπορούσαν να φρόντιζαν να έπαιρναν μία σχετική άδεια. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε άσχημη πρόθεση, όμως, σίγουρα ο Οδυσσέας Ελύτης δε θα ήθελε σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο τα ποιήματά του να βοηθούν έστω και - επικοινωνιακά - τα κόμματα που εισηγούνται την εξαθλίωση.