Τον νεόπλουτο κι αν πλένεις...

Η οχταετία Σημίτη δημιούργησε έναν άλλον κόσμο. Δεν ξέρω αν ήταν παράλληλος, πάντως ήταν κάπου ανάμεσα στα σύννεφα. Κι όλοι μέσα σε ένα αερόστατο που ανέβαινε... Και τελικά ήταν τσιχλόφουσκα.







Φαίνεται πως ο νεοπλουτισμός που αναπτύχθηκε την οκταετία του εκσυγχρονισμού (1996 - 2004) και ολοκληρώθηκε με το κιτς της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη επηρέασε τόσο πολύ τον ψυχισμό ορισμένων ανθρώπων που αρνούνται να τον απεκδυθούν. Ένας Βαλκάνιος έμαθε το εύκολο χρήμα. Θυμίζει ανέκδοτο. Όμως, ακόμα και σήμερα που το χρήμα είναι πιο δύσκολο από ποτέ, κάποιοι συνεχίζουν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις εντυπώσεις. 

Σε μία βιομηχανία αυτοκινήτου που πάσχει, που οι πωλήσεις μειώνονται δραματικά, κάποιοι πάνε και αγοράζουν Porsche. Porsche στην Ελλάδα των αστέγων, στην Ελλάδα της λιτότητας. Κάτι τέτοια βλέπουν οι Γερμανοί...

Και σίγουρα, εφόσον διαθέτουν τα χρήματα, καλά κάνουν και αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα οι άνθρωποι. Το αυτοκίνητο συνήθως όσο πιο ακριβό είναι, τόσο πιο ασφαλές. Όμως, τέτοιου είδους "επενδύσεις" είναι τουλάχιστον επίφοβες και προκλητικές. 

Ο νεοπλουτισμός στην Ελλάδα ακόμα βρίθει. Κάποιοι δεν έχουν να πάρουν φάρμακα, διαμαρτύρονται. Κάποιοι κόψανε το shoppin' therapy, διαμαρτύρονται κι αυτοί. Τα έχω πει για το '90 του Κωστόπουλου. Αλλά είμαι σίγουρος πως στο τέλος το λουλούδι του νεόπλουτου θα είναι αυτό που θα ευδοκιμήσει. Τουλάχιστον, όσο, κατά πως λέει και το τραγούδι, υπάρχουν κάποιοι που την παίζουν με φωτογραφίες τους...