Τα 1.000 ονόματα για τις θέσεις-κλειδιά!
Τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τον μυστικό κατάλογο που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου για τη στελέχωση των κορυφαίων θέσεων του κρατικού μηχανισμού. Περίπου χίλια βιογραφικά βρίσκονται στα χέρια των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά: Τόσα έχουν μείνει μετά το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» που έγινε προτού κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η μεθοδική προσπάθεια να σχηματιστεί η «εθνική ομάδα» των αξίων και ικανών, που θα κληθούν να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση.
Τα βιογραφικά ξεσκονίζονται τις τελευταίες ημέρες σημείο προς σημείο, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν λανθασμένες ή άστοχες επιλογές. Αυτοί οι άνθρωποι, εξάλλου, θα διαχειριστούν κατά κύριο λόγο τις σχέσεις της πολιτείας με τους πολίτες και θα δώσουν το στίγμα της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για τους ανθρώπους που θα αναλάβουν το βάρος της διοίκησης οργανισμών, φορέων και ανωνύμων εταιριών που η πλειοψηφία τους ανήκει στο Δημόσιο, αλλά και θα στελεχώσουν τις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει μια προσπάθεια να διασώσει τους «εκλεκτούς» του, ενώ μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά διεκδικούν το μερίδιο που θεωρούν ότι δικαιούνται από την «πίτα», με βάση τη συγκυβέρνηση της χώρας.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει μια προσπάθεια να διασώσει τους «εκλεκτούς» του, ενώ μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά διεκδικούν το μερίδιο που θεωρούν ότι δικαιούνται από την «πίτα», με βάση τη συγκυβέρνηση της χώρας.
Το πάθημα του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 δεν θα επαναληφθεί από τον Αντώνη Σαμαρά, που δεν σκοπεύει να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο για τη στελέχωση των κομβικών πόστων στα υπουργεία και στη δημόσια διοίκηση. Τότε, πριν από τρία χρόνια, με πρόσχημα την «ανοικτή διακυβέρνηση», η κυβέρνηση Παπανδρέου καθυστέρησε εγκληματικά να τοποθετήσει ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά (υπήρχαν θέσεις που παρέμεναν κενές για έξι και επτά μήνες), με καταστροφικά αποτελέσματα για την είσπραξη δημόσιων εσόδων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και πολλά ακόμα ζητήματα.
Η λογική της «κατάληψης του κράτους» είναι μακριά από τη νοοτροπία του νέου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Θέσεις-κλειδιά για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της κρατικής μηχανής, όπως είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και οι διοικητές δημοσίων οργανισμών, θα στελεχωθούν με νέα πρόσωπα, που απηχούν τις θέσεις και τις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι στις προθέσεις της νέας διακυβέρνησης να ακολουθήσει την παλαιοκομματική τακτική της λαφυραγώγησης του κράτους ή του «ρεβανσισμού».
Ηδη ο κατάλογος με έμπειρα και ικανά στελέχη, που έχει δουλευτεί εδώ και καιρό, βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού και «ξεσκονίζεται», όπως υπογραμμίσαμε, από τα επιτελικά στελέχη του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ανάμεσα στα περίπου χίλια ονόματα που βρίσκονται στην ατζέντα τόσο του Μαξίμου όσο και των νέων υπουργών, ψηλά στη λίστα βρίσκονται αυτά του Ηλία Κονοφάγου, με θέση σχετική με την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους, μια και έχει εμπειρία σε θέματα υδρογονανθράκων, της Βάσως Κόλλια, που ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα, και του Μανώλη Μαυρομμάτη, τον οποίο ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να αξιοποιήσει σε ειδικό ρόλο λόγω της ευρωπαϊκής του εμπειρίας.
Προς αξιοποίηση είναι και ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Δραγώνας, που φέρεται να προορίζεται για πόστο σχετιζόμενο με τον πολιτισμό, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος της ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος Στέλιος Λεύκοβιτς, η στάση του οποίου εκτιμήθηκε ιδιαίτερα αφότου δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Ιωάννινα, όπως ανέμενε, και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της διοίκησης υγείας.
Παράλληλα μελετάται η αξιοποίηση της Πόπης Καλαϊτζή, με εμπειρία στα ζητήματα νεολαίας και τα ευρωπαϊκά θέματα, που ακούγεται για τη θέση της γενικής γραμματέως Νέας Γενιάς. Ειδικό πόστο θα αναλάβει και ο Λευτέρης Ζαγορίτης, πρώην γραμματέας του κόμματος, που συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ θέσεις-κλειδιά θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθούν στην Αννυ Ευθυμίου, δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη και ανερχόμενο στέλεχος της Ν.Δ., στον Αντώνη Οικονόμου, με επιτυχημένη θητεία στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, και στον Κώστα Ζωντανό, γραμματέα Οργανωτικού της Ν.Δ.
Υψηλόβαθμες θέσεις στη δημόσια διοίκηση θα δοθούν και σε ορισμένα στελέχη που προέρχονται από τη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως είναι -για παράδειγμα- ο Γιάννης Οικονόμου, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και η Αλεξάνδρα Πάλλη, η οποία είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη ΔΗ.ΣΥ.
Στο υπουργείο Εσωτερικών γενικός γραμματέας προορίζεται να τοποθετηθεί -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- ένας εκ των Χαράλαμπου Μανιάτη (οικονομολόγος και πρώην περιφερειάρχης Αττικής) και Δημήτρη Καλογερόπουλου (αρχιτέκτων μηχανικός και πρώην δήμαρχος Αιγάλεω). Στο ίδιο υπουργείο θα έχουν ρόλο ο Παναγιώτης Καρβελάς, παλιός στενός συνεργάτης του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Ηλίας Κουσκουβέλης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Παταργιάς, πολιτικός μηχανικός και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, και ο Παντελής Σκλιάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου αναμένεται να προτείνει και την αξιοποίηση του καθηγητή Νομικής και πρώην συμβούλου του Κώστα Καραμανλή Νίκου Κλαμαρή.
Στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση σε ένα από τα κορυφαία αξιώματα του Θανάση Κυριαζή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, που διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Η ονοματολογία για τους διοικητές των δημοσίων οργανισμών έχει πάρει επίσης φωτιά. Ο οικονομολόγος Κώστας Παπαθανασίου είναι φαβορί για προεδρία Οργανισμού, ενώ ο Αντώνης Σελλιανάκης, πρώην διοικητής του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), είναι πιθανό να πάρει τα ηνία του ΟΑΕΔ. Σε θέσεις διοικητών οργανισμών συζητείται να οριστούν ο Νίκος Δομένικος, πρώην πρόεδρος στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο Τάσος Παπανικολάου, διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ο πολιτικός μηχανικός Αρης Ματιάτος, ο Γιώργος Σουφλιάς, οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, ο Μπάμπης Κόκκινος, πρώην περιφερειάρχης Αιγαίου, και ο Κώστας Γεώρμας, πιθανότατα σε θέση που σχετίζεται με τη διαχείριση κοινοτικών πόρων.
Αλλαγές και μάλιστα άμεσες θα υπάρξουν σίγουρα και στη διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου λήγει στο τέλος του μήνα. Σε θέση ευθύνης σχετική με την επικοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης θα τοποθετηθεί ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Μπίκατζικ.
Σχεδόν βέβαιος πρέπει να θεωρείται ο ορισμός σε θέσεις υψηλής ευθύνης, πιθανότατα ως γενικών γραμματέων υπουργείων, των ακολούθων: Διονύσης Καραχάλιος, δικηγόρος και γραμματέας σχέσεων κοινωνίας - κόμματος στη Ν.Δ., Δημήτρης Κανελλόπουλος διευθυντής του πολιτικού γραφείου Σαμαρά, Νώντας Λεκέας, δικηγόρος και γραμματέας εκλογών της Ν.Δ., Θεόδωρος Δραβίλας, ηλεκτρολόγος μηχανικός και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Αγγελος Μοσχονάς, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων και ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, Ζέτα Μακρή, πρώην βουλευτής Μαγνησίας, Πάνος Λειβαδάς, οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας, Μενέλαος Δασκαλάκης, οικονομολόγος και επί χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., Γιώργος Καραμαλίκης ναύαρχος ε.α., Μανώλης Αγγελάκας, πρώην ευρωβουλευτής, Λεωνίδας Κουρής, πρώην νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Δημήτρης Πανοζάχος, οικονομολόγος και πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, Φίλιππος Ταυρής, τραπεζικός υπάλληλος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ., Στράτος Σιμόπουλος, πολιτικός μηχανικός, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μιχάλης Τσιφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Καταναλωτών, Στέφανος Αγιάσογλου, οικονομολόγος και πρώην διευθύνων σύμβουλος ΟΣΚ, Βασιλική Τζότζολα, δικηγόρος και πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ., Διαμαντής Βαχτσβιανάνος, οικονομολόγος και επί χρόνια στέλεχος της Ν.Δ., Πασχαλίνα Καλαγιά, αντιδήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Διαμαντίδης, γενικός γραμματέας Δήμου Πειραιά.
Η λίστα με τα στελέχη που θα αναλάβουν επιτελικούς ρόλους, ώστε να πάρει μπρος η κρατική μηχανή, περιλαμβάνει πολλά ακόμα πρόσωπα εγνωσμένης αξίας. Πολλοί εξ αυτών έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία δύο χρόνια σε συγκεκριμένους τομείς στο κόμμα κι έτσι δεν θα προκαλέσει έκπληξη η τοποθέτησή τους. Σε θέσεις σχετικές με ζητήματα νέων τεχνολογιών θα αξιοποιηθούν ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και συνεργάτης του κ. Σαμαρά Δημήτρης Πτωχός και ο Θανάσης Κουλουτμπάνης, με εμπειρία στον χώρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Σε θέσεις σχετικές με τον εθελοντισμό η Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός, και η Μέμα Χαλιώτη, μουσικοπαιδαγωγός. Με τις διεθνείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος, ο Μιχάλης Πεγκλής, πολιτικός επιστήμονας, και η Μαίη Ζαννή, πολιτική επιστήμονας. Με τον πολιτισμό ο Δημοσθένης Δαβέττας, καθηγητής αισθητικής και φιλοσοφίας στο Παρίσι, και ο Λουκάς Καρυτινός, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με θέματα δικαιωμάτων των γυναικών η Χαρά Καραγιαννοπούλου, λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και η Μάγδα Καρακόλη, δικηγόρος. Με ζητήματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό ο Ανδρέας Πολίτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη. Με ζητήματα Αθλητισμού ο Κώστας Παπαδημητρίου, δικηγόρος και πρώην νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με ζητήματα πολιτών με αναπηρία ο Σπύρος Σταυριανόπουλος, πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Παραπληγικών, και ο οικονομολόγος Νίκος Πελεκάνος. Με τους παλιννοστούντες ο Χρήστος Γιάνναρος, οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΠ, και η Ανθή Πορφυριάδου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Στη λίστα που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να τοποθετηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», και τα ακόλουθα ονόματα: Ξενοφών Βεργίνης, πρώην βουλευτής, Τάκης Σκανδαλάκης, πρώην βουλευτής, Θεόδωρος Πανάγος, δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Μίλτος Βασιλόπουλος, χημικός μηχανικός, Βασιλική Ευταξά, αρχιτέκτονας μηχανικός, Λευτέρης Σταυρόπουλος, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο συμβούλιο της Ε.Ε. για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιώργος Βερναδάκης, πρώην διοικητής ΟΑΕΔ, Δημήτρης Κοντός, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών, Θεόδωρος Αθανάσαρος, πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, πρώην δήμαρχος Χανίων, Θανάσης Παπαθανάσης, δικηγόρος, Δημήτρης Κρανιάς, πρώην βουλευτής, Καλλιόπη Βλαχογιάννη, Χρήστος Αρβανίτης, δημοσιογράφος, Θανάσης Μανούρης, δικαστικός υπάλληλος, Τέτα Διαμαντοπούλου, οδοντίατρος, Χρήστος Παρράς, οικονομολόγος, Νίκος Φώτος, δάσκαλος στην Πέλλα, Κώστας Τσιμάρας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, Λάμπρος Ζωγράφος, υπάλληλος του ΟΤΕ, Γιώργος Λουλουδάκης, τραπεζικός υπάλληλος, Αλέκος Κόκκαλης, θηροφύλακας, Φωτεινή Βρύνα, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γρηγόρης Πρεζεράκος, αντιπτέραρχος, Παναγιώτης Καράμπελας, αντιστράτηγος ε.α., Σπύρος Ευσταθόπουλος, δικηγόρος - πολιτικός επιστήμονας, Ελένη Μουζάλα, πιανίστρια και αναπληρωτής καθηγήτρια μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ευθύμιος Δρόσος, καθηγητής, Γιώργος Κακαβάς, διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης και αρχαιολόγος, Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, παιδαγωγός, Γιώργος Ντίνας, πρόεδρος γουνεμπόρων Καστοριάς, Γιάννης Παρίσης, ταξίαρχος ε.α.
Παράλληλα, στις λίστες με τα ονόματα που είναι πολύ πιθανό να οριστούν το προσεχές διάστημα σε δημόσια αξιώματα καίριας σημασίας είναι και τα εξής: Χριστίνα Χαλιλοπούλου, Θανάσης Χειμάρας, Νίκος Κωστόπουλος, Χριστιάννα Καλογήρου, Θοδωρής Ματάλας, Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, Αντώνης Σταματάκος, Κώστας Χρηστίδης, Απόστολος Σαμπάνης, Ελπίδα Τσεκούρα, Γιάννης Μηνόπουλος, Θεόδωρος Βλαγκούλης, Δήμητρα Ράπτη, Κώστας Ναούμης, Γιώργος Κώτσηρας, Λουκάς Αγγελόπουλος, Σωτήρης Ησαΐας, Γιάννης Κίνιας, Νίκος Μαλαπέτσας, Χρήστος Μάμαλης, Δάκης Χαριτίδης, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Αρμενάκης, Πέτρος Αρβανίτης, Κυριάκος Καλογεράκος, Μαρία Καμηλαράκη, Αθανασία Κακαλή, Δημήτρης Κουκής, Γιάννης Μουράτογλου, Δημήτρης Τσάμης.
Τέλος, τα παρακάτω ονόματα βρίσκονται επίσης στις προτάσεις που έχουν γίνει από στελέχη της Ν.Δ. και οι περιπτώσεις τους μελετώνται ξεχωριστά: Μαρίνος Τσίρμπας, Κυριάκος Τσίρος, Ευαγγελία Αγαλοπούλου-Πετράκου, Παναγιώτης Αγνιάδης, Θεόδωρος Μητράκας, Κατερίνα Αδαμοπούλου-Κουτσογιάννη, Γιώργος Αδαμούλης, Γιώργος Ακριβούλης, Σάββας Ακριτίδης, Γιάννης Αλεξανδρής, Γρηγόρης Αλεξιάδης, Βασίλης Αλευράς, Μανώλης Αλιφιεράκης, Σταύρος Αμπατζίδης, Παναγιώτης Αναγνωσταράς, Θωμάς Αναγνωστόπουλος, Βασιλική Μαχαίρα, Γιάννης Αναστασιαδης, Πηνελόπη Ράλλη, Κατερίνα Ρηνάκη, Γρηγόρης Ροκαδάκης, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Στάθης Αναστασόπουλος, Γεωργία Αναστασοπουλου-Ζαχαράκη, Γιώργος Ανδρεάδης, Αμαλία Ανδριώτη-Σκορδίλη, Γιώργος Ανέστης, Νίκος Αντωνιάδης, Μαρία Αντωνίου, Νίκος Αρβανιτάκης, Πέτρος Αρβανίτης, Παρασκευή Αργύρη, Νίκος Αργυρός, Δημήτρης Αρμενάκης, Τάσος Αρναουτόπουλος, Βαγγέλης Ατσαλής, Απόστολος Βαγενάς, Τάσος Βασιλειάδης, Ευαγγελία Βελέντζα-Ζουρούδη, Αριστείδης Βίτσιος, Παντελεήμων Βλασσόπουλος, Αγγελος Βλάττας-Λαμπρινός, Μενέλαος Βλάχβεης, Αντώνης Σπηλιώτης, Κώστας Σπίνουλας, Κέλλυ Βλαχογιάννη-Καραχάλιου, Γιάννης Βοσκόπουλος, Γιάννης Βουγιούκας, Ευάγγελος Μαρασλής, Πελαγία Βωβού, Ηλίας Γαλανός, Φώτης Γαλογαύρος, Θανάσης Γάτας, Γιώργος Γεωργαντάς, Πολυξένη Γεωργαντζέλη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Μαρία Γιαλαμά, Μόσχος Γιαλένιος, Μαρία Γιαννίρη, Δημήτρης Γιάννου, Βασιλική Φιλιππάτου, Διονύσης Φόλιος, Δημήτρης Φωκιανός, Γιάννης Γιαννούλης, Γιάννης Γιαρέντης, Λευτέρης Γίτσας, Ασπασία Μανδρέκα, Σταμάτης Γκάβαλης, Γιάννης Γκιάτας, Μιχάλης Γκίκας, Δημήτρης Γκίνης, Γιώργος Γλώσσης, Κώστας Γύπαρης, Παναγιώτης Δαϊκούδης, Γιώργος Δεικτάκης, Χρήστος Δημάκος, Φώτης Δημητριάδης, Ροδούλα Δημητριάδου, Λευτέρης Δημητρίου, Κώστας Δημητρόπουλος, Κατερίνα Δήμου-Ζήνδρου, Γιάννης Μποχωρίδης, Γιάννης Δίκας, Γιώργος Δρίτσας, Τάσος Εμμανουηλίδης, Κώστας Ευθυμιάδης, Κώστας Μάλλιαρης, Ασημίνα Ζαμάνη, Γιώργος Μαρκόπουλος, Σταύρος Ζαχαρέλης, Χριστοφής Ζάχος, Θανάσης Ζεμπίλης, Μαρία Ζημπιλιάδου, Γιώργος Ζιαράγκας, Κώστας Ζιώγας, Βασίλης Ζορμπάς, Αργύρης Μπότος, Παντελεήμων Ζουμπουλής, Νίκος Ζωγανάς, Γιάννης Ηλίας, Χρήστος Ηλιόπουλος, Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Θωμάς Θεοδώρου, Βασίλης Θεοτοκάτος, Δαμιανός Ιορδανίδης, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Κώστας Ιωαννίδης, Παναγιώτης Μάλαγας, Βασίλης Ιωάννου, Τάσος Καζαντζίδης, Νίκος Καίσαρης, Γιώργος Κακαριάρης, Δημήτρης Μαυροειδάκος, Γιάννης Καλαφατέλης, Ανδρέας Καλδής, Κυριάκος Καλογεράκος, Θεόδωρος Καμπούρης, Βασίλης Κανάκας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γιώργος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμανής, Δημήτρης Καραμπέτσος, Ευθύμιος Καρανάσιος, Γιώργος Καρανίκας, Αναστασία Καρασμάνη, Παναγής Καρελλάς, Θεόδωρος Καρλαύτης, Ιορδάνης Καρυώτης, Γιώργος Παρρησιάδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Νίκος Καστανάς, Κατερίνα Κατσαμπέ, Γιώργος Κατσαούνος, Χρήστος Καφτηράνης, Ευάγγελος Καψάλης, Γιώργος Κίτσιος, Ευάγγελος Κοκόσης, Φώτης Κολεβέντης, Δημήτρης Κολοκυθάς, Αλέξανδρος Κομίνης, Εμμανουήλ Κόνσολας, Σταματία Κοντονάσιου, Μαριγούλα Κοσμίδου, Ιωάννα Χρονοπούλου, Κωνσταντίνος Χρυσανθακόπουλος, Δημήτρης Κόσσυφας, Δημήτρης Κουκής, Κώστας Κουπαντσής, Γιώργος Πέτραινας, Δημήτρης Πετρόπουλος, Θεοδώρα Κουρκουτά, Θεόδωρος Κουρτσούνης, Γιώργος Κουτσόγλου, Τιμολέων Κοψαχείλης, Σπύρος Νικολάου, Ασπασία Νικολαρά-Μπρούμα, Ειρηναίος Νούλης, Λάζαρος Κυριζόγλου, Κώστας Κωστάκος, Γιώργος Κωττής, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θανάσης Λαπόρδας, Θανάσης Λιακοπουλος, Δημήτρης Λουκάς, Ευάγγελος Λουκέρης, Αθανάσιος Λύγδας, Αντώνης Μαγγλάρης, Ανδρέας Μαζαράκης, Παναγιώτα Μπρόφα, Κώστας Ναλμπάντης, Βασίλης Παγώνης, Γιάννης Παΐδας, Σπύρος Μάμαλης.
Τα πρόσωπα με πείρα έχουν «ψηθεί» σε δημόσια αξιώματα
Το Μαξίμου μελετά να εμπιστευτεί θέσεις γενικών γραμματέων και προέδρων οργανισμών και άλλων φορέων σε πρόσωπα που διαθέτουν πολιτική πείρα, όπως είναι οι: Μαργαρίτης Τζίμας, Αρια Αγάτσα, Θάνος Πλεύρης, Νατάσα Ράγιου, Γιώργος Δεικτάκης, Στέφανος Γκίκας, Πελοπίδας Καλλίρης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κώστας Γύπαρης, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Παναγιώτης Κόκορης. Πρόκειται για πρόσωπα που -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- έχουν ψηθεί στην πολιτική διαδικασία, προσόν πολύτιμο για τη διαχείριση κρίσιμων πόστων σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Χρήστος Κουρούσης και Σταμάτης Μαύρος, που έχουν αναλάβει δημόσια αξιώματα στο παρελθόν, είναι επίσης υπό σκέψη για να τους προταθεί εκ νέου κάποια θέση.
του Κώστα Παπαχλιμίτζου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία"