Η θεματολογία της εβδομάδας (16 - 20 Απριλίου)

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.




139 δημοσιεύματα στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων αποτέλεσαν το δείγμα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα κι αυτό γιατί τη Δευτέρα του Πάσχα (16/4) οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν. Παράλληλα, τα Νέα της Παρασκευής (20/4) είχαν τέσσερις ειδήσεις μόνο στο πρωτοσέλιδό τους. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:













 Τα θέματα οικονομικής υφής βρέθηκαν στο επίκεντρο και αυτήν την εβδομάδα (51%), ξεπερνώντας, μάλιστα, το 50% του  συνόλου των δημοσιευμάτων. Η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου και οι απολογίες των κατηγορουμένων στον ανακριτή, καθώς και το "φακέλωμα" πολιτών από το υπουργείο Οικονομικών. Αυξημένα παρουσιάστηκαν και τ απολιτικά θέματα (29%), με τα επιτελεία των κομμάτων να βρίσκονται σε εγρήγορση και τις προεκλογικές κινήσεις Βενιζέλου και Σαμαρά να καλύπτονται υπέρ το δέον. Παράλληλα, οι γαλλικές εκλογές απασχόλησαν τον τύπο. Η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου έδωσε ώθηση στα κοινωνικά δημοσιεύματα (13%), τα οποία αυξήθηκαν σε σχέση με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στη θεματολογία έπεσαν τα πολιτιστικού περιεχομένου δημοσιεύματα (6%), καθώς δεν υπήρξε κάτι τόσο άξιο αναφοράς. Τέλος, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τα εξωτερικής πολιτικής δημοσιεύματα ήταν καθηλωμένα στο 1%.

2. Διάκριση γεωγραφική:


Και αυτή την εβδομάδα τα δημοσιεύματα που αφορούν την Ελλάδα είναι συντριπτικά περισσότερα.Αυτό το φαινόμενο θα γίνει μεγαλύτερο όσο προσεγγίζουμε την 6η Μαΐου, ημέρα εκλογών. όπως προείπα, οι εκλογές στη Γαλλία ήταν το μόνο θέμα από το εξωτερικό που έτυχε κάποιας πιο αξιοσημείωτης κάλυψης.

3. Κυρίαρχο θέμα:

 

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, αν και έπαψε να είναι κάτι φρέσκο, συνέχισε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει αυτό που λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πως και τότε θα ήταν το νο. 1 θέμα, αλλά η σύλληψη έγινε Τετάρτη και καλύφθηκε μόνο από τα φύλλα της Μ. Πέμπτης (12/4) και της Μ. Παρασκευής (13/4). Τα μέσα συνεχίζουν να αναφέρονται στον Αντώνη Σαμαρά αποδίδοντάς του "τιμές" που ταιριάζουν σε πρωθυπουργό, κυρίως οι εφημερίδες που κλίνουν προς τη δεξιά (Ελεύθερος Τύπος, Αδέσμευτος Τύπος). Κατά τ' άλλα, και ο Ευάγγελος Βνειζέλος τυγχάνει κάλυψης πολύ μεγαλύτερης από αυτήν που τυγχα΄νουν οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι, το ότι, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ο θάνατος του Δημήτρη Μητροπάνου και η κηδεία του, όπως καλύφθηκαν την Τετάρτη (18/4) και την Παρασκευή (20/4) αντίστοιχα, δε μπόρεσαν να μπουν στην τριάδα των πρώτων θεμάτων, αν και συνολικά απασχόλησαν δέκα διαφορετικά πρωτοσέλιδα.