Η θεματολογία της εβδομάδας (11 - 15 Ιουνίου)

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

175 είναι οι ειδήσεις που αναλύθηκαν αυτήν την εβδομάδα που είναι και η τελευταία πριν τις εκλογές. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα:
1. Διάκριση θεματική:
 
Και πάλι κυριάρχησαν τα οικονομικά δημοσιεύματα (51%) στη θεματολογία. Το ενδιαφέρον παρέμεινε στα οικονομικά ζητήματα, αν και την εβδομάδα πριν τις πρώτες εκλογές  τα πολιτικού περιεχομένου θέματα είχαν πρωτεύσει και μάλιστα συντριπτικά. Η κατάσταση της Ισπανίας βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο. Για αυτήν την εβδομάδα θέματα σχετικά με την υγεία και τα πενιχρά οικονομικά των νοσοκομείων μπήκαν στα πρωτοσέλιδα, αν και την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα των φαρμάκων ήταν το κυρίαρχο ολόκληρης της εβδομάδας. Στα πολιτικά δημοσιεύματα οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας και πάλι μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, ενώ και τα σενάρια γύρω από τις εκλογές έπαιξαν έντονα. Εντύπωση προκάλεσε η άνοδος των δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στο ΠαΣοΚ και τον κύριο Βενιζέλο, κάτι που οφείλεται σε δημοσιεύματα του Έθνους και των Νέων. Στα κοινωνικά θέματα (14%), η δολοφονία του φαρμακοποιού από του Ρέντη βρέθηκε σε αρκετά πρωτοσέλιδα, όπως και διάφορες αυτοκτονίες που προκαλούν κατάθλιψη. Στα πολιτιστικά (10%) δε βρέθηκε κάτι που να εμφανίζεται σε περισσότερα από δύο πρωτοσέλιδα. Τέλος, τα εξωτερική ςπολιτικής (3%) θέματα ήταν και πάλι περισσότερα απ' ό,τι συνήθως και αναφέρονταν κυρίως σε διμερείς σχέσεις μεταξύ κρατών της ευρωζώνης.

2. Διάκριση γεωγραφική:

 
Ελαφρά αυξημένα ήταν τα δημοσιεύματα που αφορούν το εξωτερικό (21%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (16%). Το δάνειο της Ισπανίας κατείχε περίοπτη θέση, όπως και κάποια θέματα που αφορούσαν τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ.  

3. Κυρίαρχα θέματα:

 
Και στις τρεις κατηγορίες έπαιξε ρόλο επί της διαμόρφωσής τους το θέμα της Ισπανίας. Είναι από τις ελάχιστες φορές που θέμα που αφορά χώρα του εξωτερικού βρίσκεται ανάμεσα στα κυρίαρχα ολόκληρης της εβδομάδας.Από την άλλη, Σαμαράς και Τσίπρας απεικονίζονταν στην πλειονότητα των πρωτοσέλιδων της εβδομάδας αυτής. Η Δημοκρατία κατηγορούσε τον Τσίπρα που... γεννήθηκε, η Αυριανή τον παρουσίαζε σχεδόν ως.. Μεγαλέξανδρο, ενώ οι παραδοσιακές δεξιές εφημερίδες κανείς δεν περίμενε να πάρουν θέση υπέρ του νεαρού πολιτικού αρχηγου, κάτι που γίνεται επί εβδομάδες.