Η θεματολογία της εβδομάδας (28 Μαΐου - 1 Ιουνίου)
Η ατζέντα των απογευματινών
εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την
εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες
σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν
οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά
εφημερίδες.
138 είναι οι ειδήσεις που αναλύθηκαν
αυτήν την εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 29 Μαΐου οι εφημερίδες συμμετείχαν στην απεργία της ΕΣΗΕΑ και δεν κυκλοφόρησαν. Επίσης, την Τετάρτη 30 Μαΐου η εφημερίδα Αυριανή κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τριών θεμάτων. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ.
Τα αποτελέσματα:
1. Διάκριση θεματική:
Τα οικονομικά δημοσιεύματα (47%) ήταν τα κυρίαρχα για την υπό εξέταση εβδομάδα. Ωστόσο, η διαφορά τους από τα πολιτικά (23%) ήταν μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι κατά καιρούς προσλήψεις και οι ειδήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν τα πιο συνήθη δημοσιεύματα. Μέσα σ' όλα και η ισπανική κρίση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε κανένα πρωτοσέλιδο δεν υπήρξε είδηση σχετική με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου μετά από αρκετές εβδομάδες. Στα πολιτικά δημοσιεύματα και πάλι ο.. λαοπρόβλητος Αντώνης Σαμαράς πήρε τη μερίδα του λέοντος, λόγω των... υποσχέσεών του. Αρκετά ήταν και τα αναφερόμενα στον Α. Τσίπρα δημοσιεύματα, ωστόσο ήταν λιγότερα κι από τα μισά όσων αναφέρονταν στη Νέα Δημοκρατία. Και βέβαια, τα περισσότερα διέπονταν από μία στάση κάπως... εχθρική απέναντι στον ΣυΡιζΑ. Κατά τ' άλλα, οι λίστες των κομμάτων απασχόλησαν αρκετά. Τα κοινωνικά δημοσιεύματα (17%) μετά από έναν μήνα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα πολιτιστικά (12%). Η αυτοκτονία στη Νίκαια και ο δεύτερος σεισμός στην Ιταλία προξένησαν το ενδιαφέρον των αρχισυντακτών. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτέλεσαν οι πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς το θέμα με το λανθασμένο ερώτημα της φυσικής ήταν συνάμα κοινωνικό (όταν αναφερόταν σε δικαστικές κινήσεις κατά των ιθυνόντων), αλλά και πολιτιστικό (όταν αναφερόταν στο θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων). Αναφορικά με τα πολιτιστικά θέματα, κάποια μετάλλια που πήραν Έλληνες αθλητές και τα βραβεία στις Κάννες πλαισίωσαν τις πανελλαδικές εξετάσεις που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 1 Ιουνίου. Τέλος, το μοναδικό θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορούσε τις σχέσεις της Συρίας με τις μεγάλες δυνάμεις.
2. Διάκριση γεωγραφική:
Αρκετό ενδιαφέρονγια τα θέματα του εξωτερικού επέδειξαν οι δημοσιογράφοι των απογευματινών εφημερίδων. Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ, η ισπανική κρίση, ο Φρανσουά Ολάντ, ο σεισμός στην Ιταλία και οι Κάννες βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά την εξεταζόμενη εβδομάδα. Γι' αυτό και τα εξωτερικού περιεχομένου δημοσιεύματα (22%) ξεπέρασαν το σύνηθες ποσοστό τους.
3. Κυρίαρχα θέματα:
Για όγδοη συνεχή εβδομάδα οι κινήσεις του Αν΄τωνη Σαμαρά βρίσκονται μέσα στα τρία θέματα της εβδομάδας. Από την εβδομάδα 2 - 6 Απριλίου έχει να μη βρεθεί στο επίκεντρο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος καθόλη την άνοιξη κυριαρχούσε στην επικαιρότητα, ως ο πιο ποθητός πρωθυπουργός από τους εκδότες. Το θέμα που, όπως προείπαμε. προέκυψε με τις πανελλαδικές εξετάσεις ΄κανε τους αρχισυντάκτες να ασχοληθούν εκτενέστερα με τον θεσμό αυτόν. Τέλος, ο διεκδικητής της πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρας αποτέλεσε στόχο των ΜΜΕ, Αυριανής εξαιρουμένης, καθώς η λαϊκιστική εφημερίδα στηρίζει σταθερά τον τελευταίο μήνα τον νεαρό πολιτικό.