Η θεματολογία της εβδομάδας (4 - 8 Ιουνίου)

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

140 είναι οι ειδήσεις που αναλύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα 4 Ιουνίου οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα:
1. Διάκριση θεματική: 
 
 
 
 Για τρίτη συνεχή εβδομάδα τα οικονομικά δημοσιεύματα (52%) έχουν τη μερίδα του λέοντος. Το θέμα με τα φάρμακα των καρκινοπαθών ήταν αδιαμφισβήτητα η είδηση της εβδομάδας. Επίσης, θέματα σχετικά με το ταμείο του ΙΚΑ, αλλά και κάποιες προσλήψεις "έπαιξαν" κάπως έντονα. Η περίπτωση της Ισπανικής οικονομίας επίσης καλύφθηκε εκτενώς. Στη δεύτερη θέση ήταν και πάλι τα πολιτικά δημοσιεύματα (24%). Ο Τσίπρας και ο Σαμαράς βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο εν όψει των εκλογών που πλησιάζουν. Οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ βρέθηκαν στο προσκήνιο, ενώ την Παρασκευή στα πρωτοσέλιδα πρώτη είδηση ήταν η επίθεση Κασιδιάρη. Κοινωνικά (9%) και πολιτιστικά (9%) θέματα ήταν σχεδόν ισάριθμα. Στα κοινωνικά, διάφορες ληστείες και φόνοι κυριάρχησαν. Στα πολιτιστικά δεν υπήρξε κάποιο θέμα που να μπήκε σε πολλά πρωτοσέλιδα. Τέλος, ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάστηκαν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (6%), θέματα με τα οποία ασχολείται συνήθως ο δεξιός τύπος και δη η λαϊκιστική Δημοκρατία. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο που να εμφανίστηκε αρκετές φορές.


2. Διάκριση γεωγραφική


 
Για ακόμα μία φορά οι ειδήσεις από την Ελλάδα κυριάρχησαν συντριπτικά. Από το εξωτερικό, η περίπτωση της Ισπανίας προαναφέρθηκε, ενώ θέματα σχετικά με την Ευρώπη και συζητήσεις μεταξύ άλλων κρατών δημοσιεύθηκαν στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων. Το ποσοστό των δημοσιευμάτων εξωτερικού (16%) δείχνει πως δεν νοιάστηκαν και πολύ για το εξωτερικό οι αρχισνυτάκτες.

3. Κυρίαρχα θέματα


 
Το θέμα με τα φάρμακα των καρκινοπαθών ήταν το θέμα που εμφανίστηκε στα περισσότερα πρωτοσέλιδα για την εβδομάδα αυτή. Ακολούθησαν οι κινήσεις των μονομάχων της 17ης Ιουνίου, με τις κινήσεις Τσίπρα ως γνωστόν να καλύπτονται με αποστροφη, Αυριανής εξαιρουμένης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας με ρατσιστικές προεκτάσεις. Τα κυρίαρχα θέματα, όμως, για αυτήν την εβδομάδα, ενδέχεται να ήταν άλλα, καθώς δύο σημαντικά γεγονότα προσήλωσαν την κοινή γνώμη, γεγονότα που όμως συνέβησαν την Πέμπτη, κι έτσι καλύφθηκαν μόνο από τις εφημερίδες της Παρασκευής 8 Ιουνίου. Το θέμα Κασιδιάρη βρέθηκε σε όλα τα απογευματινά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής, ενώ η δολοφονία του Αλβανού ληστή από ένα νεαρό που ήθελε να σώσει την απειλούμενη μητέρα του βρέθηκε σε 5 πρωτοσέλιδα της ίδιας μέρας.