Λίγα λόγια για τον καρκίνο του μαστού...

Πρίν από λίγες μέρες , γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Φέτος, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, είδαμε το ροζ σηματάκι να φιγουράρει στα κανάλια , αλλά παρακολουθήσαμε και διάφορες καμπάνιες ενημέρωσης με πρωταγωνιστές διασήμους.


Σκοπός όλων αυτών , ήταν η ενημέρωση του κοινού για την βιωσιμότητα του καρκίνου του μαστού που εάν εντοπισθεί έγκαιρα, είναι ιάσιμος σε ποσοστό 98% . Η θεραπεία της ασθένειας έχει μάλιστα προχωρήσει τόσο πολύ, που σε σύντομο χρονικό διάστημα  αναμένεται εμβόλιο που προλαμβάνει την εμφάνιση της νόσου. Ο καρκίνος του μαστού αν και πλήτει κατα κύριο λόγο γυναίκες, περίπου 1 στις 9 σε ηλικίες άνω των 40 ετών, δεν είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Αφορά άλλωστε και το 1% του ανδρικού πληθυσμού.
 Το σημαντικότερο όπλο εναντίον της ασθένειας είναι  ξεκάθαρα η πρόληψη. Μέσω της αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και φυσικά της επίσκεψης σε γυναικολόγο. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει ν αλλάξει η νοοτροπία που θεωρεί τον καρκίνο στίγμα και τον ονοματίζει ως την επάρατη νόσο. Οι γυναίκες και οι άνδρες που τους αφορά πρέπει να κατανοήσουν πως η διάγνωση της ασθένειας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θανατική καταδίκη. Και ειδικά οι γυναίκες που τις απασχολεί και το αισθητικό αντίκτυπο μιας ολικής ή μερικής μαστεκτομής , θα πρέπει να γνώρίζουν πως η επιδιορθωτική πλαστική ακολουθεί μέσα στο ίδιο το χειρουργίο της μαστεκτομής.
Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της ασθένειας δεν είναι επαρκώς ξεκάθαρα , πιθανοι παράγοντες είναι η κληρονομικότητα , το περίβάλλον, η λήψη ορμονών καθώς και η ατεκνία. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι εμφάνισης της πάντως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και να γνωστοποιηθεί μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας , είναι πως όσο τρομερή και αν ακούγεται σαν πάθηση, αντιμετωπίζεται !