Δικαστήρια μέχρι τις 17:00

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αποφάσισε την επιμήκυνση του ωραρίου των δικαστηρίων

 Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων έως τις 5 το απόγευμα. Έως τις 3 μ.μ. ήταν μέχρι σήμερα. Που αποσκοπεί η ρύθμιση αυτή.



 Πλεόν, τα δικαστήρια της Ελλάδος θα λειτουργούν για να δικάζουν υποθέσεις έως τις 5 το απόγευμα κατόπιν αναγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στην ετήσια ΓΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, τα δικαστήρια λειτουργούσαν έως τις 3 μ.μ. Συν τοις άλλοις, προσέθεσε πως μες την εβδομάδα θα ανακοινώσει το νομοσχέδιό του που θα επιλαμβάνεται της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκδίκαση υποθέσεων.

Η διεύρυνση του ωραρίου έχει ως σκοπό της την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης. Επίσης, οι πολλές υποθέσεις που βρίσκονται για καιρό στο "συρτάρι" περιμένοντας εκδίκαση αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη. Με την αλλαγή αυτή, η ηγεσία του Υπουργείου προσδοκεί σε σταδιακή μείωση των υποθέσεων αυτών.

Φαίνεται ότι ο Μίλτος Παπαϊωάννου είναι από τους Υπουργούς του Πα.Σο.Κ. που δουλεύουν διαρκώς και εμφανίζουν ανά τακτά διαστήματα νομοσχέδια που ασχολούνται με προβλήματα της χώρας, έχοντας ως γνώμονα τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό απέναντι στον πολίτη. Δεν έχει περάσει και τόσος καιρός από τη θερινή αποποινικοποίηση της ατομικής χρήσης ουσιών, μία απόφαση σε θετική κατεύθυνση. Τα προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι δεδομένα και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτά είναι:
  • ο υπερπληθυσμός στα σωφρονιστικά ιδρύματα
  • τα ναρκωτικά, καθώς οι πιο πολλοί φυλακισμένοι είναι καταδικασθέντες από υποθέσεις ναρκωτικών 
  • οι μακροχρόνιες αναβολές στην εκδίκαση υποθέσεων
  • η αντιμετώπιση των τοξικομανών ως εγκληματιών και όχι ως ασθενών
  • η διαφθορά σε δικαστήρια και φυλακές
  • η παραοικονομία εντός των φυλακών