Alpha Bank: Αρχίζει η πορεία εξόδου από την κρίση

Δείγματα αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας εκδηλώθηκαν το 3ο τρίμηνο του 2011, δείχνοντας ότι αρχίζει η πορεία εξόδου από την κρίση.

Αυτό τουλάχιστον σημειώνεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων γνωστής ελληνικής τράπεζας, καθώς οι αναλυτές της αναφέρουν ότι...
το ισοζύγιο Πληρωμών τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε τις ενδείξεις για ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο.


Ειδικότερα από τα στοιχεία προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών επιταχύνθηκε στο 27,2% στο 3ο 3μηνο, από 21,5% στο 6μηνο 2011. Επίσης, η αύξηση των εξαγωγών χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν 23,5%, από 16,2% στο 1ο 6μηνο. Τέλος η αύξηση των εξαγωγών λοιπών υπηρεσιών (εκτός του τουρισμού και των μεταφορών) ανήλθε στο 24,3% στο 3ο 3μηνοτου έτους.

β) Η αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό ανήλθε στο 10,1% στο 3ο 3μηνο (8,3% στο εξάμηνο), ενώ η πτώση των εισπράξεων από τις μεταφορές ανήλθε στο 9% στο 3ο 3μηνο (από 11% στο 6μηνο)

γ) Συνολικά, με τα ανωτέρω δεδομένα η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (σε τρέχουσες τιμές) ανήλθε στο 10,8% στο 3ο 3μηνο από από 6,4% στο πρώτο εξάμηνο.

Ακόμα οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι: Αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν η αύξηση των εισαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία κατά 1,5% σε ετήσια βάση (έναντι πτώσης τους κατά -7,3% στο 1ο 6μηνο), η οποία είναι ενδεικτική της εδραιούμενης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί και η συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 24,8% σε ετήσια βάση στο 9μηνο 2011, μετά την επίσης πολύ μεγάλη αύξησή τους κατά 30,5% στο ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η σημαντική αυτή αύξηση των εισαγωγών καυσίμων το 2011 δικαιολογείται μόνο εν μέρει από την αύξηση και των εξαγωγών καυσίμων κατά 36,3% στο 9μηνο'11, ύστερα από την αύξησή τους κατά 48,8% στο 9μηνο'10.

Οι πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων ήταν αυξημένες κατά € 2,6 δις στο 9μηνο φέτος, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές καυσίμων ήταν αυξημένες κατά € 1,2 δις. Κατά το λοιπό μέρος της η υπέρμετρα μεγάλη αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων και από την πιθανή αυξημένη αποθεματοποίηση καυσίμων, δεδομένου ότι η εγχώρια κατανάλωση καυσίμων ήταν μειωμένη στο 7μηνο'11, λόγω των ευμενών καιρικών συνθηκών που περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης ενισχύεται και από την αύξηση του δείκτη όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 1,2% τον Αύγουστο, μετά την σχετικά μικρή πτώση του κατά 2,5% τον Ιούλιο και έναντι της πτώσης του κατά 11,7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τέλος, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στη βιομηχανία στην εγχώρια αγορά κατά 5,6% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι πτώσης του κατά 1,5% στο εξάμηνο.

Όσον αφορά το σύνολο της αγοράς ο ΔΚΕ στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 13,8% στο (από 8,6% στο 6μηνο). Τέλος ο ΔΚΕ στις ξένες αγορές αυξήθηκε κατά 30,3% το τρίτο 3μηνο (από αύξηση 31% στο εξάμηνο).

Άρθρο με πληροφορίες από την "Ημερησία"