Προαναγγέλθηκαν νέες περικοπές σε συντάξεις – μισθούς το 2012

Στο στόχαστρο και η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών

Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και  τα εφάπαξ μελετά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, κ.Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το ...

αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Δραστικές μειώσεις αναμένονται στο ύψος του εφάπαξ που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία.
Οι νέες περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2012 και θα αφορούν και τους νέους αλλά και τους ήδη υπάρχοντες συνταξιούχους, θα διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως και το 50%. Με τις νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη φορολογία ή σε αύξηση εισφορών

Οι τελικές αποφάσεις πάντως, θα ληφθούν μετά την εξέταση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος από το Εurogroup που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή. Με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η δημοσιοποίηση του νέου καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 400.000 έως 420.000. Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισμένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.





Η πρώτη αντίδραση από τα συνδικάτα

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα, δηλώνουν αντίθετα τόσο με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού του κράτους για το 2012 όσο και με τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσουν ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρύξουν γενική πανεργατική απεργία στις 7 Δεκεμβρίου ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

Το ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, υποστηρίζοντας, ότι "τα μέτρα που προωθούνται οδηγούν τα ταμεία σε διάλυση και την μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα".



Bloggers με πληροφορίες από "τα Νεα"