Άλλα λένε στις 9 κι άλλα λένε στις 9:30

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Πραγματικά οι εξελίξεις τρέχουνε τόσο γρήγορα που λίγα πράγματα σου μένουν για να τα θυμάσαι. Όπως εγώ θυμάμαι τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  και πρώτο τη τάξει υπουργό να διατρανώνει μετά την αναγγελία του επερχόμενου δημοψηφίσματος ότι πρέπει οι Έλληνες πλέον να αποφασίσουν αν θέλουν ευρώ ή όχι.

Στις κοινές δηλώσεις τους, Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί τονίζουν πως το δημοψήφισμα θα πρέπει να αναφέρεται στο αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως, εμφανίστηκε αδιαπραγμάτευτος: "Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος".
Μα καλά, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο; Μόλις τη Δευτέρα 31/11/2011, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Πα.Σο.Κ. είχε αναφέρει ότι "ο πολίτης πρέπει να αποφασίσει αν θα ανήκουμε στην "ομάδα" της Ευρώπης, της ευρωζώνης και του ευρώ, ή αν θα επιστρέψουμε στην δραχμή και την Ελλάδα του '50 και του '60". 
Οι άνθρωποι όμως, αλλάζουν. Και τώρα που άλλαξαν πολλοί βουλευτές του Πα.Σο.Κ. και τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της αποπομπής Παπανδρέου, ο κύριος Βενιζέλος δείχνει κι αυτός ότι μεταβάλλει τις απόψεις του. Εξάλλου ενας άνθρωπος, και δη πολιτικός, δε μπορεί να είναι αδιάλλακτος και ξεροκέφαλος...
Υ.Γ. Οι φήμες που τον θέλουν να "κάνει τα γλυκά μάτια" στους ευρωπαίους εταίρους μας με αυτήν του τη δήλωση είναι αήθεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι μέχρι τέλους στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Βέβαια, δεν ξέρω αν θα είναι στο αριστερό του, ή το δεξί του.