Η πλάνη

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Όλο και πιο συχνά αναφέρεται σε μέσα του εξωτερικού ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να γίνει δημοψήφισμα προκειμένου να πάρει εκ νέου εντολή από τον ελληνικό λαό και τότε να προχωρήσει το σχέδιο με όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για το  "κούρεμα".
Λυπάμαι, αλλά τα πράγματα δε μπορούν να είναι έτσι. Υπάρχουν κίνδυνοι που δύνανται να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα. Και ναι, αν η κοινή γνώμη αποφασίσει "όχ"ι, οι κίνδυνοι αυτοί από εν δυνάμει καταστροφικοί γίνονται ενεργείς καταστροφές.
Όμως, εγώ δε στέκομαι σε αυτό και δεν είναι αυτός ο σκοπός του σχολίου μου. Εξάλλου, καμία πρόθεση δεν έχω πρωί - πρωί να κομίσω γλάυκες. Το θέμα είναι αυτό που ακούγεται ως δικαιολογία: Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ενάντιος της συμφωνίας όπως κατηγορείται, αλλά θέλει να πάρει νωπή λαϊκή εντολή για να συνε΄χισει το έργο του.
Όμως, αν δεν πάρει την πολυπόθητη εντολή τί γίνεται; Δεν είναι σα να πατάει το κουμπάκι των εκρήξεων; Δεν ξέρω τι πληροφόρηση υπάρχει στο εξωτερικό. Αλλά μόνο και μόνο το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου υποσκάπτει την προσπάθεια για ένα "ναι" στο δημοψήφισμα. Κανείς δεν τον πιστεύει πια, κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Ρωτήστε και εντός του κόμματος του.
Το δημοψήφισμα του Γενάρη (βία Δεκέμβρη) δε θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος ξέρει ότι ο πρωθυπουργός που επέλεξε είναι και άβουλος, έχει και άγνοια κινδύνου. Ο μόνος τρόπος που τα πράγματα ενδέχεται να γυρίσουν προς το "ναι", είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχει φροντίσει γι' αυτό και το όλο σχέδιό του να περιλαμβάνει οριστική αποχώρησή του πριν από το δημοψήφισμα.


πηγή φωτογραφίας: frikipaideia.wikia.com