Η Ιταλία στη θέση της Ελλάδας

Ίδιο σκηνικό, ίδιες δηλώσεις, ίδια μοίρα;

Του Γιάννη Λέκκα
Το σκηνικό που έζησε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα επαναλαμβάνεται αυτούσιο αυτή τη φορά στην Ιταλία, με τους οικονομολόγους να μιλάνε για πιθανή χρεωκοπία, τις πιέσεις της αγοράς να...

γίνονται ασφυκτικές, την κυβέρνηση να ψηφίζει νέα μέτρα λιτότητας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τον πρωθυπουργό της χώρας να αποχωρεί προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας υπό το Μάριο Μόντι, έτσι ώστε να εκτονωθεί η διεθνής ανησυχία.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι πως αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι η επείγουσα εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων και όχι η προσφυγή στις κάλπες. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάλεσε την Ιταλία να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή τα μέτρα, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Ιταλούς πολιτικούς να αποσαφηνίσουν το ταχύτερο δυνατό το πολιτικό σκηνικό προκειμένου να ανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της.
Είναι προφανές πλέον πως οι Ευρωπαίοι αγωνιούν για το ενδεχόμενο η Ιταλία να εμπλακεί σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, πολύ δε περισσότερο ακόμα και μετά τις εκλογές, αφού οι πιθανότητες να συγκροτηθεί αυτόνομη κυβέρνηση είναι περίπου μηδενικές. Προτιμούν λοιπόν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, υπό τον Μάριο Μόντι, έναν άνθρωπο εγνωσμένου κύρους στην Ευρώπη και με σαφείς προσανατολισμούς.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Τέλος, για την κατάσταση στην Ιταλία επενέβησαν και οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, τονίζοντας το δραματικό της κατάστασης. Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτζ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση στην Ιταλία κάνει την ευρωζώνη να κρέμεται από μία κλωστή, ενώ ο Αριέλ Ρουμπινί εκτιμά ότι η Ρώμη θα αντιμετωπίσει σύντομα τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, εάν δεν πάρει έκτακτα και «επιθετικά» μέτρα. Επίσης, ο Ρουμπινί δεν απέκλεισε, για ακόμα μια φορά, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.