Παχυσαρκία και κατάθλιψη




Το φαινόμενο της παχυσαρκίας θεωρείται πολυπαραγοντικό, καθώς δεν πρόκειται απλά για ένα πρόβλημα σωματικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η παχυσαρκία συνδέεται συχνά με καταθλιπτικό συναίσθημα, όπου το άτομο βρίσκεται σε ψυχολογικό αδιέξοδο σε σχέση με την εικόνα αλλά και την αίσθηση του σώματός του. Η τροφή σ αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί περισσότερο για να καλύψει συναισθηματικά κενά παρά για λόγους αυτοσυντήρησης.
 Πρόκειται δηλαδή για έναν παρορμητικό τρόπο αναζήτησης ανακούφισης των ψυχικών εντάσεων, του αισθήματος της ανημπόριας για έλεγχο του εαυτού, καθώς και του αισθήματος της μοναξιάς. Κατά συνέπεια ο ρόλος της τροφής αλλοιώνεται και μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις ν' αποτελέσει εμμονή για κάποιον, ο οποίος αναζητά να ηρεμήσει συναισθηματικά μέσω των υπερφαγικών επεισοδίων.

Τα υπερφαγικά επισόδια που έχουν σαν αποτέλεσμα τους τη παχυσαρκία συσχετίθηκαν πρόσφατα με  διαταραχές στη ρύθμιση της κορτιζόλης που παίζουν σημαντικό ρόλο και στην κατάθλιψη . Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που βοηθά να απαντήσει ο οργανισμός σε διάφορες στρεσσογόνες καταστάσεις, όπως επίσης βοηθά και στην μετατροπή του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων σε ενέργεια. Σε μια νεα μελέτη που διεξήχθη, μελετώντας τον συσχετισμό διαταραχών στρες και κατάθλιψης σ' ένα δείγμα παχύσαρκων ατόμων, βρέθηκε ότι: τα επίπεδα της κορτιζόλης το απόγευμα και το βράδυ συσχετίσθηκαν θετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.Τα ευρήματα λοιπόν αποδεικνύουν  ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη δεν σχετίζονται μόνο σε συμπεριφορικό επίπεδο αλλά έχουν και ίδιο ορμονικό σύνδεσμο .Οι παχύσαρκοι , λοιπόν,εμφάνιζουν κατά 55% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη αργότερα, ενώ οι άνθρωποι που εμφάνισαν κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 58% να γίνουν παχύσαρκοι.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της φροντίδας του ασθενούς, δήλωσαν οι ερευνητές.


Άρθρο με πληροφορίες από ιατροnet και http://efi-liakopoulou.blogspot.com