Δημοψήφισμα.. δηλαδή;

της Ρένιας Ρηγοπούλου
Τις τελευταίες μέρες έχεις βομβαρδιστεί με ένα σωρό ειδήσεις.. δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης, εκλογές, παραιτήσεις βουλευτών και σίγουρα έχεις γεμίσει με ένα σωρό απορίες.. Το bloggers-tv θα προσπαθήσει να σου λύσει κάθε απορία που τυχόν έχεις!



Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα και αν γίνει θα γίνουν και εκλογές;
Το δημοψήφισμα προγραμματίζεται για τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου ενώ μετά την προκήρυξη του, απαιτείται ένας περίπου μήνας για τη διεξαγωγή του. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.
Αν μειωψηφίσει η πρόταση του Παπανδρέου, τότε κυβέρνηση και πρωθυπουργός σίγουρα θα προχωρήσουν σε παραίτηση και έπειτα σε εκλογές.
Αν υπερισχύσει η πρόταση Παπανδρέου, τότε σίγουρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για να καρπωθεί τα πολιτικά κέρδη από το δημοψήφισμα..

Γιατί ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης;
Ο πρωθυπουργός βλέποντας τους βουλευτές του κόμματος του να  τάσσονται ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματος προανήγγειλε ψήφο εμπιστοσύνης για να συσπειρώσει τη κοινοβουλευτική του ομάδα.
Μερικά από τα στελέχη που είναι κατά του δημοψηφίσματος είναι ο Ευ. Βενιζέλος, που αν και τελικά συμφώνησε, η στάση του για το δημοψήφισμα ήταν αρνητική, όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από το άρθρο του  τη Τρίτη στα "Νέα". Τώρα γιατί τελικά συμφώνησε είναι μια άλλη ιστορία.. Πληροφορίες λένε ότι η συγκατάβαση του αυτή οριστικοποιεί την συμφωνία του για το "δαχτυλίδι της διαδοχής". Με απλά λόγια δηλαδή ο Παπανδρέου του έταξε την αρχηγία του κόμματος αν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος. Φανατικός κατά του δημοψηφίσματος είναι και ο Ανδρέας Λοβέρδος  καθώς και όλοι οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο. 

Γιατί ο Παπανδρέου προτίμησε δημοψήφισμα έναντι εκλογών;
Γιατί προφανώς αν πήγαινε κατευθείαν σε εκλογές θα υφίστατο καταστροφική ήττα που θα έκανε κακό όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στο ΠαΣοΚ. Με το δημοψήφισμα θα καταφέρει να παρατείνει για λίγο καιρό ακόμα τη παραμονή του στην εξουσία και θα δημιουργήσει και μια μάζα υποστηρικτών του κόμματος καθώς ο μηχανισμός του ΠαΣοΚ έχει πάψει να υφίσταται!

Το δημοψήφισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση της συμφωνίας;
Είναι πάρα πολύ πιθανό και κάτι τέτοιο θα είναι η πλέον οδυνηρή εξέλιξη για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αρκετές δυνάμεις στο εξωτερικό θα χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα ως όπλο προκειμένου να πείσουν είτε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί, είτε ότι η Ελλάδα ψάχνει πρόσχημα να μην εφαρμόσει τα μέτρα που δεσμεύτηκε. Γεγονός που θα επιτρέψει σε αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να δημαγωγήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους, αλλά και θα αποτελέσει άλλο ένα «όπλο» στις αγορές, στην προσπάθειά τους να κερδοσκοπήσουν περισσότερο σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Κανένας δε γνωρίζει αν τελικά θα φτάσουμε στο δημοψήφισμα, ούτε έχουν οριστικοποιηθεί τα ερωτήματα που θα τεθούν. Τρεις είναι οι κύριες προϋποθέσεις για την διεξαγωγή του.
1) Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα την προσεχή Παρασκευή. 
2)Να μην μείνει στα μισά του δρόμου και της πορείας προς το δημοψήφισμα, η δανειακή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. 
3)Να μην υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις τέτοιες που θα επιφέρουν πλήρη αδυναμία διακυβέρνησης.