Η ανεργία στο 17.7%

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Ιστορικά υψηλό το ποσοστό των ανέργων για Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνεργοι κάτοικοι της χώρας όλο και αυξάνονται.Περισσότερο από 40% η αύξηση του ποσοστού συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.


Οι μέρες που ζούμε θυμίζουν μεσοπόλεμο και αυτό δεν είναι μόνο ίδιον της ελληνικής επικρατείας. Αργά  αλλά σταθερά πολλά κράτη βλέπουν τις οικονομίες τους να βυθίζονται στην ύφεση και ως εκ τούτου η ανεργία ως ποσοστό αρχίζει να "στερεώνεται" σε διψήφια νούμερα.

Στο 17.7% η ανεργία για το τρίτο τρίμηνο του 2011, την ώρα που στο δέυτερο τρίμηνο ήταν στο 16.3%. Σαφώς ραγδαία η αύξηση, καθώς τρεις μήνες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σοκαριστική πάντως είναι η σύγκριση του 17.7% με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όταν και η ανεργία είχε εκτιμηθεί ελαφρώς πιο πάνω από 10%.
Ως προς τα δύο φύλα, κι εκεί υπάρχει σημαντική διαφορά. Καθώς οι γυναίκες φαίνεται πως πλήττονται περισσότερο από την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της εργασίας. Το 21.5% των γυναικών είναι άνεργες, ενώ το 15% των ανδρών δεν έχει δουλειά. Σχετικά με τους άνδρες, οι νέοι εμφανίζονται με το μεγαλύτερο πρόβλημα έυρεσης εργασίας, καθώς το 35.3% των νέων ανδρών (έως και 29 ετών) είναι άνεργοι. Βέβαια, και σε αυτή τη διάκριση το γυναικείο φύλο βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση με το 40.8% των νεαρών γυναικών να είναι άνεργες.

Με βάση την εκπαίδευση, το μικρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου (13.9%), με τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων να είναι σε ακόμα καλύτερη θέση με ποσοστό 9.5%. Το οξύτερο πρόβλημα έχουν όσοιδεν έχουν πάει σχολέιο καθώς ένας στους τέσσερις εξ αυτών δε βρίσκει εργασία.