Πέντε λόγοι που το 2012 δε θα μοιάζει με το 2011


UBS: H Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερο «κούρεμα» και ίσως χρεοκοπήσει

Πέντε λόγους σύμφωνα με τους οποίους το 2012 «δεν θα μοιάζει με το 2011», κυρίως για την Ευρώπη, περιγράφουν στην τελευταία έκθεσή τους για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, οι αναλυτές της UBS.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011 όλοι ανέμεναν κλιμάκωση της κρίσης χρέους, η οποία θα φωτογραφιζόταν στην αγορά ομολόγων.

Αντίθετα, το ευρώ εκτινάχθηκε στα επίπεδα των 1,50 δολαρίων από το 1,30 που κινείται σήμερα..
Μπορεί αυτό να συμβεί και κατά το 2012, αναρωτιούνται οι αναλυτές της ελβετικής τράοεας; Η απάντηση είναι όχι!
Και ιδού οι πέντε λόγοι:

ΕΚΤ


Στις αρχές του 2011 η ΕΚΤ τήρησε στάση αναμονής και χρειάστηκε να φτάσει ο Απρίλιος και ο Ιούλιος για να αυξήσει τα επιτόκια.

Το 2012 θα είναι διαφορετικό γιατί η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ευρώ.

Ελλάδα

Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) συνεχίζονται. Στόχος να μειωθεί το χρέος στο 120% έως το 2020, με την επιβολή «κουρέματος» 50% στα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα καταστήσει αναγκαίο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν, κάτι που θα σημάνει μεγαλύτερο «κούρεμα» για τα ελληνικά ομόλογα και αναγκαστική, μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Μετάδοση της κρίσης

Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της, οι αγορές άμεσα θα κινηθούν προς την Πορτογαλία και όχι μόνο.

CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας)

Εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι εθελοντική, θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS και θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα το διαχειριστεί το ενδεχόμενο αυτό η αγορά.

Πολιτική

Η Ευρώπη έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να πιέζει για την εφαρμογή αποφάσεων μη ανεκτών από τους πολίτες. Ωστόσο κάποια στιγμή οι πολίτες θα πουν «φτάνει» και θα προχωρήσουν σε μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.
Άρθρο με πληροφορίες από το Newsbeast