Οργανισμός Που Αντλεί Πόρους... από αρρώστους

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Κυριακή και παρά την κρίση, τα πρακτορεία είναι γεμάτα...

... από εθισμένους ανθρώπους για τους οποίους το κράτος δε μεριμνά ούτε στο ελάχιστο. Ο ΟΠΑΠ είναι απόλυτα κερδοφόρος, όμως αδιαφορεί εδώ και χρόνια για τα σπίτια που κλείνουν εξ αιτίας του εθισμού πολλών ανθρώπων στον τζόγο.

Πολλοί θεσμοί στη χώρα αλλάζουν όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Άλλοι εκδημοκρατίζονται, άλλοι φιλελευθεροποιούνται (ας μου επιτραπεί ο όρος). Ένας μόνο οργανισμός λειτουργεί παραδοσιακά νεοφιλελεύθερα. Πρόκειται για τον ΟΠΑΠ, που μόνο κατ' ευφημισμόν βρίσκεται στην "υπηρεσία του πολιτισμού και του αθλητισμού", όπως λέει και η γνωστή διαφημιστική ατάκα.

Ο ΟΠΑΠ είναι ένα πραγματικό χρυσορυχείο που αδιαφορεί εγκληματικά για την κοινωνία. Όχι μόνο δεν προστατεύονται οι εθισμένοι, αλλά πολλές φορές έως και οι ίδιοι οι πράκτορες είναι εκτεθειμένοι στο τζόγο. Δεν έχει προβλεφθεί ένας τρόπος ώστε συγκεκριμένα άτομα - εθισμένα (ασθενείς δηλαδή)  να μη μπορούν να εισέλθουν σε πρακτορεία ΟΠΑΠ. Κάτι που συμβαίνει π.χ. σε καζίνο. 

Συν τοις άλλοις, ο ΟΠΑΠ ξοδεύει απίστευτα ποσά:

α) στη συντήρηση των ΜΜΕ με διαφημίσεις που είναι ακριβές παραγωγές, αλλά σίγουρα δεν είναι αναγκαίες για τον οργανισμό. Εξάλλου ο τζογαδόρος θα παίξει ό,τι διαθέτει όπως και να'χει.

β) στη συντήρηση του επικατάρατου ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλες οι ομάδες, αλλά και το ίδιο το πρωτάθλημα (Σουπερλίγκα) διαφημίζουν τον εν λόγω οργανισμό. Καμία από αυτές τις ομάδες δε μπορούσε να βρει χορηγό για τη φανέλα της και σε όλες προσφέρθηκε ο ΟΠΑΠ. Σε καιρό που όλοι οι οργανισμοί "περικόπτουν" κονδύλια που προορίζονταν για τη διαφήμισή τους, ο ΟΠΑΠ δίνει πακέτα χρημάτων για να στηρίξει το πιο "βρόμικο" πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου.

Όσο κερδοφόρος κι αν είναι ο ΟΠΑΠ. Είμαι ανένδοτα υπέρ της ιδιωτικοποίησής του. Και όχι λόγω πεποιθήσεων. Εξάλλου αντιτίθεμαι ιδεολογικά στο νεοφιλελευθερισμό. Επιθυμώ τον ΟΠΑΠ στα χέρια των ιδιωτών, γιατί έτσι όπως τον κατάντησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, συμβάλλει τα μέγιστα στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.