Τώρα του αρέσει το δημοψήφισμα

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Εξοργιστικά προκλητικές δηλώσεις Καρατζαφέρη

Παραπλανητικές δηλώσεις του αρχηγού του Λα.Ο.Σ. σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ζητάει δημοψήφισμα για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ, θέλοντας να κερδίσει πόντους και πάλι στα μάτια των είτε άνω των 70 ετών, είτε ακροδεξιών ψηφοφόρων του.

Ο κόσμος καίγεται, η ΠΓΔΜ μας έλειπε. Δηλώσεις έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Πρόεδρος του Λα.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης. Απόσπασμα αυτών ακολουθεί:  "Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή οικονομικά θέση (για την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την ΠΓΔΜ). Δίνονται κάποιες μάχες. Αν υπάρχει όνομα "Μακεδονία", δε μπορώ να μείνω στην κυβέρνηση. Εγώ αυτό δεν το μπορώ. Πρέπει να έχει άποψη ο ελληνικός λαός, όπως θα έχει κι ο λαός των Σκοπίων.Μιλάω σαφώς για δημοψήφισμα, όπως δημοψήφισμα θα κάνει και ο κύριος Γκρουέφσκι εκεί. Έχουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας. Δε δέχομαι σύνθετο όνομα".

Σε μία τραγική και άγρια φάση της νεοελληνικής ιστορίας, ο κος Καρατζαφέρης νοιάζεται για το όνομα του γειτονικού κράτους. Προκαλεί, λέγοντας πως οι Έλληνες έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους γείτονες μας σχετικά με το πως θα ονομασθεί το δικό τους κράτος. Αυτό το επιχείρημα νομίζω πως πάσχει.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον ακούω. Έτσι κι αλλιώς χρόνια ζητάει τη διενέργεια διαφόρων δημοψηφισμάτων. Είναι ο καημός του, είναι το άχτι του. Όμως, ενώ σταθερά τόσα χρόνια ζητούσε τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τα στελέχη του Λα.Ο.Σ. αντέδρασαν. Λες και ήταν χθες θυμάμαι τον κύριο Βελόπουλο κατά την ψηφοφρία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και είναι πλήρως ασύμφορο και αντίθετο με τα δεδομένα της εποχής. Τώρα όμως, που η χώρα "βάλλεται" από τον "εχθρό", το δημοψήφισμα επι-βάλλεται. Δε θέλαμε δημοψήφισμα για την ελληνική οικονομία που επείγεi και φυτοζωεί, αλλά θέλουμε δημοψήφισμα για το πως θα το βγάλουν το παιδί κι από ποιου το σόι όνομα θα πάρει.