Η θεματολογία της εβδομάδας (9 - 13 Ιανουαρίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Σε ρυθμούς PSI και Πα.Σο.Κ η ενημέρωση
 
Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

Τα δημοσιεύματα των πρωτοσέλιδων που εξετάστηκαν είναι 173. Κανονικά θα έπρεπε να είναι 175, αλλά η Αυριανή της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου είχε πρωτοσέλιδο με μόλις τρεις ειδήσεις. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία εδώ .

Τα αποτελέσματα: 

1. Διάκριση θεματική
 

Όπως αναμενόταν, αυτήν την εβδομάδα τα πολιτικά δημοσιεύματα άρχισαν να υποχωρούν έναντι των οικονομικών. Κάτι που αυτή η στήλη σας είχε τονίσει . Οι συνομιλίες για το PSI, καθώς και η παραφιλολογία (;) γύρω από την περικοπή των δώρων έδωσαν τον τόνο της εβδομάδος. Ακόμα και οι πολιτικές ειδήσεις είναι πολλές εξ αιτίας των οικονομικών εξελίξεων. Ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς και αξιωματούχους, συναντήσεις που ως εδήσεις είναι μεν πολιτικού περιεχομένου, ωστόσο γίνονται με αφορμή την εκταμίευση της έβδομης δόσης που πλησιάζει. Τα κοινωνικά δημοσιεύματα είναι πιο πολλά αυτήν την εβδομάδα κυρίως λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τους αστέγους και τα στατιστικά που είδα το φως της δημοσιότητας κι αφορούσαν αυτοκτονίες. Να πούμε ότι στις κοινωνικές ειδήσεις καταμετρήθηκαν οι σχετικές με την κλοπή της πινακοθήκης. Μπορεί στο εσωτερικό τους οι εφημερίδες να αναφέρονταν στο θέμα και από μία πιο καλλιτεχνική (πολιτιστική) πλευρά, ωστόσο στα πρωτοσέλιδα εξέταζαν το θέμα με βάση την κλοπή. Γι' αυτό και τα πολιτιστικά δεν παρουσίασαν κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή. Αναφορικά με τα εξωτερικής πολιτικής θέματα, αυτά είναι ασήμαντα αριθμητικά. Εξάλλου, όταν δεν υπάρχουν χρήματα, κανείς δε νοιάζεται για Τούρκους, ΜακεδονοΣκοπιανοΠουγουδουμίτες και Αλβανούς οπτικοακουστικούς κινδύνους.

2. Διάκριση γεωγραφική
 

Σαφώς περισσότερα είναι τα δημοσιεύματα που έρχονταν από το εξωτερικό. Κι αυτό, βέβαια, πάλι επειδή τα φώτα της Ευρώπης είναι στραμμένα στην ελληνική οικονομία αυτόν τον καιρό, PSI γαρ. Η πλειοψηφί ααυτών των ειδήσεων σχετίζεται και με την Ελλάδα, με τους αρχισυντάκτες να επικεντρώνονται στις δηλώσεις και κινήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Παράλληλα, εκτενούς αναφοράς τυγχάνει ένα θέμα που σχετίζεται με την Κάρλα Μπρούνι, σύζυγο του Νικολά Σαρκοζί και παρουσιάζεται ως οικονομικό σκάνδαλο.

3. Κυρίαρχο θέμα

 

Μία εβδομάδα πέρασε και ούτε πέντε συνολικά δεν είναι οι ειδήσεις πρωτοσέλιδου που να αναφέρονται στο θέμα Καπελέρη ή στα "καμώματα" Κάρολου Παπούλια. Τα τρία θέματα του πίνακα 3 ήταν αυτά που κυριάρχησαν. Εντύπωση προκαλεί ότι το 11% των θεμάτων οικονομικής υφής καταλαμβάνει το θέμα της περικοπής των δώρων, μία είδηση που ανησύχησε πολύ κόσμο. Έντονο ήταν το πολιτικό παρασκήνιο αυτήν την εβδομάδα, με δύο θέματα να έχουν τα ηνία. Αφενός οι ζυμώσεις εντός του Πα.Σο.Κ. κι αφετέρου οι συντήσεις και οι διεργασίες Παπαδήμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι 21/49 (43%) πολιτικά δημοσιεύματα σχετίζονταν με αυτά τα δύο θέματα που "έτρεχαν" όλη την εβδομάδα. Η δε κλοπή των εκθεμάτων της Εθνικής Πινακοθήκης καταλαμβάνει μόνη της το 25% των κοινωνικού περιεχομένου ειδήσεων.