Οι δελφίνοι ετοιµάζουν τα «όπλα» τους

Οι σκέψεις των υποψήφιων διεκδικητών της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, οι συσχετισµοί και τα πρόσωπα-κλειδια

Σε θέση µάχης τίθενται οι δελφίνοι στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ, η οποία ξεκίνησε µε ασαφείς προς το παρόν όρους την προηγούµενη Τετάρτη το βράδυ.
Ο τρόπος µε τον οποίον ο κ. Γ. Παπανδρέου περιέγραψε την πρότασή του δεν ικανοποίησε τους επίδοξους διεκδικητές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι εξ αυτών αναµένεται να επιχειρήσουν τις αµέσως επόµενες ηµέρες να διαµορφώσουν ένα µέτωπο ανατροπής της πρότασης του σηµερινού προέδρου του κόµµατος, βάσει της οποίας θα πρέπει να αναδειχθεί ένας υποψήφιος πρωθυπουργός και εν συνεχεία, µετά και τις εθνικές εκλογές, να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Από το αν θα υπάρξει δυνατότητα συµφωνίας και γεφύρωσης του χάσµατος που διαµορφώνεται θα κριθεί, σύµφωνα µε κορυφαίους κοµµατικούς παράγοντες και υπουργούς, η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να παραµείνει ενωµένο ή αν η διάσπαση θα είναι µια αναπόδραστη εξέλιξη.

Πρόθεση των περισσοτέρων από τους δελφίνους είναι πλέον να επισπευσθούν οι διαδικασίες ούτως ώστε πριν από τις εκλογές να έχει εκλεγεί πρόεδρος στο κόµµα, ο οποίος εν συνεχεία θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Στο πεδίο αυτό αναµένεται ότι θα εκδηλωθούν κατά πάσα πιθανότητα οι αντιπαραθέσεις των αµέσως εποµένων ηµερών, κατ’ αρχάς σε παρασκηνιακό επίπεδο, ενδεχοµένως όµως και δηµοσίως.

Ο πρώτος από τους δελφίνους που έσπευσε να απορρίψει µε επίσηµη ανακοίνωση την πρόταση, πιέζοντας ήδη από την επόµενη ηµέρα για ταχείες διαδικασίες, ήταν ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες, επεδίωξε πριν από τη δηµοσιοποίησή της να έλθει σε συνεννόηση µε τους κκ. Α. Λοβέρδο , Ι. Ραγκούση και την κυρία Αννα ∆ιαµαντοπούλου.


Χρυσοχοΐδης: «Αμετανόητη εμμονή»

Στη δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να µην είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έµµεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιµά» , την ίδια στιγµή όµως επιτέθηκε στον σηµερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: « Αντίθετα, η προσπάθεια µετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου µετά τις εθνικές εκλογές προδίδει µια αµετανόητη εµµονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιµου χρόνου ».

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναµεί µε σύµφωνο σιωπής πάνω από συντρίµµια και οδηγεί σε µόνιµη ύφεση τη δηµοκρατική παράταξη».

Διαμαντοπούλου - Λοβέρδος αντίθετοι

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο διάστηµα που µεσολαβεί ως και τις επόµενες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συµβουλίου και του Εθνικού Συµβουλίου στις 12 και στις 14-15 Ιανουαρίου, αντιστοίχως, από πλευράς του κ. Λοβέρδου κυρίως, θα επιχειρηθεί η διαµόρφωση ενός µετώπου κατά της πρότασης Παπανδρέου µε στόχο ακόµη και την ανατροπή της διά ψηφοφορίας στο Εθνικό Συµβούλιο. Θέση του κ. Λοβέρδου είναι ότι υπάρχει χρόνος ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου ως τα µέσα Φεβρουαρίου.

Εν όψει αυτών και µε βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν για τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει, η κυρία ∆ιαµαντοπούλου αναµένεται να εµµείνει στη γραµµή που θέτει ως βασική προτεραιότητα τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήµου. Υπ’ αυτή την έννοια, αναµένεται ότι θα επιδιώξει να διατυπώσει µια ευρύτερη πολιτική πρόταση για το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο αναµένεται να τονίσει τη διαφωνία της τόσο µε λάθη που κατά την άποψή της έχουν γίνει στο παρελθόν όσο και µε την προσέγγιση της σηµερινής κατάστασης από τον κ. Γ. Παπανδρέου και όσους προτίθενται να συνταχθούν µαζί του είτε στη διαδικασία απολογισµού είτε την «επόµενη ηµέρα».

Ο Ρέππας σε ρόλο «γεφυροποιού»

Στην πορεία προς την αλλαγή ηγεσίας κάποια πρόσωπα αναµένεται ότι θα διαδραµατίσουν καθοριστικούς ρόλους παρεµβαίνοντας στο παρασκήνιο και δηµοσίως. Ενα από αυτά είναι ο κ. ∆. Ρέππας, ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες, θεωρεί ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου όπως αυτή διατυπώθηκε και το χρονοδιάγραµµα που τη συνόδευσε µπορούν να οδηγήσουν σε οµαλές εξελίξεις. Η καθοριστική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι, κατά τον κ. Ρέπ πα, να υπάρξει µια συµφωνία όλων σε ένα πρόσωπο – µοναδικό υποψήφιο, δηλαδή – το οποίο θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και εν συνεχεία θα εκλεγεί πρόεδρος του κόµµατος από τη βάση.

Εν όψει αυτών ο υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης θεωρεί ότι «οι µωροφιλόδοξοι σε αυτή τη φάση κάνουν κακό όχι µόνο στη χώρα αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στους εαυτούς τους». Ενδέχεται δε να προτείνει δηµοσίως ακόµη και την αποστρατεία πολλών στελεχών της γενιάς του ούτως ώστε να υπάρξει µια συµφωνία σε όλα τα επίπεδα για τον επόµενο αρχηγό του κόµµατος. Πάντως, κατά τον κ. Ρέππα τίποτε από όλα αυτά δεν µπορεί να θεωρείται δεδοµένο και ο κίνδυνος της διάσπασης του κόµµατος δεν είναι απίθανο ενδεχόµενο.

Η πλατφόρμα της Λούκας

Ενα άλλο πρόσωπο που ήδη έχει δηλώσει το «παρών» στις εξελίξεις είναι η κυρία Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός από την προηγούµενη Πέµπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας µάλιστα ως προϋπόθεση τη διαµόρφωση µιας πολιτικής πλατφόρµας που να εκφράζει όχι µόνο εκείνην. Επιπλέον η κυρία Κατσέλη τάσσεται κατά της µακράς και σύνθετης διαδικασίας και προτείνει την ταυτόχρονη εκλογή από τη βάση του υποψήφιου πρωθυπουργού και του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώην υπουργός έχει ήδη ετοιµάσει συγκεκριµένες προτάσεις για την επόµενη περίοδο και αναµένεται ότι θα απευθυνθεί στην ως σήµερα (απελπιστικά αµήχανη) αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, µε «εφόδια» και τις απόπειρες διαπραγµάτευσης µε την τρόικα κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κυβέρνηση.

Πιθανολογείται ότι γύρω από µια υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη, εφόσον τελικώς αυτή επισηµοποιηθεί, θα συσπειρωθούν στελέχη όπως οι κκ. Χρ. Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ανοιχτοί δίαυλοι Βενιζέλου - Παπανδρέου

Η κρισιµότερη παράµετρος σε όλη την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς την αλλαγή ηγεσίας είναι η στάση που θα τηρήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο υπουργός Οικονοµικών θα ήθελε µια ταχύτερη διαδικασία ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οπως διαβεβαιώνουν πρόσωπα που συνοµιλούν τακτικά µε τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Βενιζέλο, η µεταξύ τους επικοινωνία είναι συνεχής και από το περιεχόµενο των συνοµιλιών στο διάστηµα των προσεχών ηµερών ενδεχοµένως θα κριθούν τα πάντα: ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, τι συσχετισµοί θα διαµορφωθούν και αν το ΠΑΣΟΚ θα µπορέσει να αποφύγει τη διάσπαση πριν από τις εκλογές ή/και έπειτα από αυτές.

Οσοι έχουν επίγνωση των επαφών Παπανδρέου – Βενιζέλου σηµειώνουν πως θα είναι καταστροφική η δηµιουργία της εντύπωσης ή της βεβαιότητας ότι το θέµα της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί αντικείµενο παρασκηνιακής συµφωνίας µεταξύ των δύο ανδρών. Με βάση αυτές τις πηγές, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι δεν είναι αποφασισµένος να προχωρήσει σε µια δηµόσια αντιπαράθεση µε τον κ. Παπανδρέου, ειδικώς δε επί διαδικαστικών θεµάτων, και, το κυριότερο, όσο παραµένει στη θέση του υπουργού Οικονοµικών και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες σε όλα τα κρίσιµα πεδία των αρµοδιοτήτων του. Υπό την έννοια αυτή, ένα ενδεχόµενο που παρουσιάζεται ως εναλλακτική δυνατότητα άρσης ενός πιθανού αδιεξόδου είναι η συσπείρωση προσώπων και δελφίνων γύρω από το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου, ασχέτως του ποια διαδικασία θα επιλεγεί τελικώς.

Πηγή: Το Βήμα