Η κερδοσκοπία πέρασε και το κατώφλι της Βουλής

Τα κυλικεία των περισσότερων νοσοκομείων της Αττικής χρέωναν τους καφέδες, τα εμφιαλωμένα νερά και τα τοστ πάνω από τις ανώτατες τιμές που υποχρεούνται να τα πωλούν.

του Χρήστου Κολώνα

Μεγάλα αθηναϊκά ξενοδοχεία, γκλάμουρους κι επώνυμα ρεστοράν στο Κολωνάκι, το Γκάζι και το Χαλάνδρι σέρβιραν κατεψυγμένα ως φρέσκα.

Το εστιατόριο και το καφέ της Βουλής δεν ανέγραφαν στους τιμοκαταλόγους αν τα κρέατα είναι νωπά ή κατεψυγμένα, αλλά και τις τιμές πώλησης προϊόντων και μάλιστα κάτω από τη... μύτη των 300 βουλευτών.

Την ίδια στιγμή τα κυλικεία των περισσότερων νοσοκομείων της Αττικής χρέωναν τους καφέδες, τα εμφιαλωμένα νεράκια και τα τοστ πάνω από τις ανώτατες τιμές που υποχρεούνται να τα πωλούν, εκμεταλλευόμενα τον πόνο των ανθρώπων. Με... καπέλα τα ίδια είδη τα διέθεταν και τα κυλικεία των δικαστηρίων.

Η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τους ελέγχους που έκαναν κλιμάκια υπαλλήλων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων που υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις εστίασης και καφέ για την προστασία των καταναλωτών.

Οι έλεγχοι έγιναν στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011. Εντοπίστηκαν 64 παραβάτες και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 135.500 ευρώ.

Στο Κολωνάκι
Την ώρα που η οικονομική ύφεση πλήττει τα νοικοκυριά, επώνυμες επιχειρήσεις επιλέγουν τον δρόμο της αισχροκέρδειας και παραβιάζοντας τον αγορανομικό κώδικα κερδοσκοπούν παραπλανώντας τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Στην Πλατεία Κολωνακίου, στη Μηλιώνη, τη Βουκουρεστίου αλλά και στο Γκάζι και το Χαλάνδρι ιδιοκτήτες επώνυμων εστιατορίων ακολουθούν την ίδια πρακτική με εκείνη των συναδέλφων τους ξενοδόχων.

Αποφεύγουν επιμελώς να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους αν στα γεύματα που παρασκευάζονται και σερβίρονται στους καταναλωτές χρησιμοποιείται φρέσκο ή κατεψυγμένο κρέας ή ψάρι, ανάλογα, αν οι πατάτες είναι προτηγανισμένες, αν το λάδι είναι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο κλπ.

Ετσι, οι πελάτες και θαμώνες των εστιατορίων πληρώνουν πανάκριβα τα πιάτα, τα οποία μάλιστα δεν είναι από φρέσκα υλικά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως ένα επώνυμο και γνωστό ρεστοράν του Κολωνακίου στην απόπειρά του να δικαιολογηθεί για τις παραβάσεις, είπε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, «τα κατεψυγμένα είδη τα αγοράσαμε για να δοκιμάσει ο σεφ ένα νέο μενού. Δεν θα τα σερβίραμε στους καταναλωτές...»

Τα ρεστοράν με παραβάσεις ήταν 34 και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν συνολικά 51.000 ευρώ.

Ακόμη και οι ίδιοι οι πολιτικοί την πάτησαν... με το εστιατόριο και το καφέ.

Υπάλληλοι της ΥΠΕΑ διαπίστωσαν ότι στους τιμοκαταλόγους δεν αναγράφονταν προϊόντα που πωλούσε, όπως επίσης και αν τα κρεατικά και αλιεύματα είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα. Ετσι οι βουλευτές αλλά και οι υπάλληλοι της Βουλής πλήρωναν ως νωπή την «κατεψυγμένη» μπριζόλα...

Στα κυλικεία της Βουλής βρήκαν τρεις παραβάσεις και τα πρόστιμα ανήλθαν συνολικά σε 5.000 ευρώ.

Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση που συνάντησαν οι ελεγκτές στα καφέ της πλειονότητας των νοσοκομείων καθώς και των δικαστηρίων. Στα σημεία αυτά οι καφέδες, τα εμφιαλωμένα νερά και τα τοστ εφόσον σερβίρονται σε όρθιους πελάτες θα πρέπει να πωλούνται με ανώτατες τιμές, με πλαφόν.

18 κυλικεία
Εντούτοις, οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι 18 κυλικεία νοσοκομείων καθώς και τρία των δικαστηρίων πωλούσαν με τιμές υψηλότερες κερδοσκοπώντας σε βάρος των καταναλωτών.

Στα καφέ των νοσοκομείων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 51.500 ευρώ και των δικαστηρίων 14.500 ευρώ.

Από 6 ξενοδοχεία
Παραβάσεις πολλών αστέρων

Οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας σάρωσαν... όλα τα μήκη και πλάτη του κλάδου εστίασης και μάλιστα μπήκαν και σε επιχειρήσεις και χώρους που θεωρούνταν ως... άβατα. Οπως στη Βουλή ή σε εστιατόρια ξενοδοχείων.

Επιθεώρησαν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, τα οποία φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες. Σε πέντε από αυτά στη Λ. Συγγρού, στην Πλατεία Συντάγματος και κοντά στην Ομόνοια εντόπισαν έξι παραβάσεις κι επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 13.500 ευρώ.

Οι υπάλληλοι της ΥΠΕΑ βρήκαν στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων να μην αναγράφεται αν το κρέας ή τα ψάρια που σερβίρουν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα.

Κάποια από τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία μάλιστα είναι προορισμός ξένων επώνυμων προσώπων, όπως πολιτικοί ηγέτες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες κλπ. Ετσι, τόσο αυτές οι προσωπικότητες όσο και πλήθος απλών τουριστών πέφτουν θύματα εξαπάτησης καθώς πληρώνουν το κατεψυγμένο μοσχαράκι ως φρέσκο.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα ποντάρει πολλά στον τουρισμό για την ανάπτυξη της οικονομίας, ξενοδοχεία που είναι οι πρεσβευτές, ο «καθρέφτης» της χώρας μας στο εξωτερικό επιλέγουν την εξαπάτηση των πελατών τους.