Το φταίξιμο στον πλοίαρχο για το ναυάγιο στην Τοσκάνη

Σειρά λαθών και παραβλέψεων του πλοιάρχου δείχνουν οι μαρτυρίες και οι διαθέσιμες πληροφορίες για την ναυτική τραγωδία στην Τοσκάνη της Ιταλίας κατά την προσάραξη του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia. Έξι οι νεκροί και 29 οι αγνοούμενοι με τον τελευταίο απολογισμό με τις έρευνες να συνεχίζονται στο ημιβυθισμένο σκάφος παρά το ότι είναι επικίνδυνες για τους διασώστες. Ανησυχία και για περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο καπετάνιος Φραντσέσκο Σκετίνο πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει την πορεία του, χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια και έγκριση, και να περάσει σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Τζιάλο κάνοντας την χάρη σε μέλος του πληρώματος που κατάγεται από εκεί, γράφει ο ιταλικός Τύπος.

Ευθύνες στον πλοίαρχο ρίχνει και ο διευθύνων της ιδιοκτήτριας Costa Cruises για την πορεία που χάραξε κοντά στο Τζιάλο: δεν ήταν εγκεκριμένη και προαποφασισμένη λέει η εταιρεία. Ωστόσο η εταιρεία θα του παράσχει κάθε βοήθεια αν και όπως είπε ο διευθύνων «δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το λάθος».

Μειώνονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων

Οι διασώστες εκφράζουν φόβους ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες σήμερα δεν θα επιτρέψουν τις έρευνες, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων. Ηδη οι έρευνες ήταν πολύ δύσκολες εξαιτίας της κλίσης 90 μοιρών του πλοίου και του κινδύνου να βυθιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι δύτες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, όπως έπιπλα που έχουν μετακινηθεί, γκρεμισμένα διαχωριστικά και κλειστές πόρτες.

Τη στιγμή του ναυαγίου το πλοίο μετέφερε 4.229 άτομα--3.200 τουρίστες 60 εθνικοτήτων και περίπου χίλια μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Ασιάτες.

Πολλοί από τους επιβάτες περιγράφουν τις "σκηνές της αποκάλυψης" και "τον πανικό" που ακολούθησαν την πρόσκρουση του πλοίου και καταγγέλλουν ότι αρκετά από τα μέλη του πληρώματος δεν μιλούσαν αγγλικά ή ιταλικά και δεν κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους.

Ενας Γάλλος που επέβαινε στο πλοίο ανακοίνωσε πως θα μηνύσει την πλοιοκτήτρια εταιρία. "Επικρατούσε πλήρης αποδιοργάνωση. Πέρασε μιάμιση ώρα πριν σημάνει συναγερμός", δήλωσε ο Ολιβιέ Καρασκό στην γαλλική εφημερίδα Sud Ouest.

Μέσα στον πανικό, δεκάδες επιβάτες έπεσαν στο νερό και χτύπησαν στα βράχια, κάτι που εξηγεί ότι οι περισσότεροι τραυματίες έχουν υποστεί κατάγματα στα χέρια και τα πόδια. Ακόμα πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν μέχρι το νησί Τζίλιο.

Άρθρο με πληροφορίες από Τα Νέα και την Ημερησία