Έσβησε το καντήλι του Ραούφ Ντενκτάς

της Μαρίνας Πηγασίου

Ο πρώην σκληροπυρηνικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αποτέλεσε μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής σκηνής της Κύπρου και της Τουρκίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών σε νοσοκομείο στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, το βράδυ της Παρασκευής.

Η υγεία του είχε παρουσιάσει ύφεση κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά σημείωσε σημαντική επιδείνωση πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από εγκεφαλικό, ενώ την περασμένη εβδομάδα εισήχθη στο νοσοκομείο με αφυδάτωση. Στη συνέχεια, οι γιατροί διέγνωσαν ανεπάρκεια στους νεφρούς και το συκώτι του.  

"Εδώ, (στη βόρεια Κύπρο) υπάρχει ένα ανεξάρτητο κράτος"...
υπήρξαν, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ τα τελευταία λόγια του Ρ. Ντενκτάς.

Την Τρίτη θα τελεστεί η κηδεία του, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

Ο Ντενκτάς, είχε διατελέσει 'πρόεδρος' του βορείου μέρους της νήσου μετά την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση του νησιού το 1974, έως και το 2005, που αποσύρθηκε από την πολιτική. Το 1983 επικυρώθηκε και τυπικά πλέον αυτή η προεδρία, με την παράνομη ανακήρυξη στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" που μέχρι σήμερα έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία. Επιπλέον, υπήρξε βασικό στέλεχος της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ.

Ο Ραούφ Ντενκτάς εργάστηκε μεθοδικά υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, αγνοώντας τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι υπέφεραν και αυτοί από την πολιτική του, τόσο κατά το διάστημα 1955-1974, όσο και κατά το διάστημα μετά την τουρκική εισβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί περίπου γηγενείς Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο μετά την εισβολή.

Ο εν λόγω πολιτικός, διατηρούσε σε γενικές γραμμές αδιάλλακτη στάση και παρέμεινε πιστός -μέχρι το τέλος- στις αρχικές του απόψεις. Ας μην ξεχνάμε τα τελευταία του λόγια περί "ανεξαρτησίας του βόρειου τμήματος της νήσου". Ακόμη, είναι γνωστή η διαφωνία του με το σχέδιο Ανάν και η ρήξη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ήρωας για την Τουρκία, δυνάστης στη συνείδηση του Ελληνοκύπριου. Ό,τι κι αν ήταν τελικά αυτός ο άνθρωπος, έχει φανεί από τις πράξεις του. 

Το Κυπριακό ζήτημα παραμένει μια ανοιχτή πληγή για την πολύπαθη Μεγαλόνησό μας. Ο θάνατος του Ντενκτάς και του όποιου πολιτικού, δεν μπορεί να διώξει τον πόνο. Δεν μπορεί να σβήσει τις φριχτές αναμνήσεις. Η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον  κόσμο, η Λευκωσία, συνεχίζει να αιμορραγεί. Υπό τις ευλογίες όλων μας.

www.bloggers-tv.gr, με πληροφορίες από BBC, sigmalive.com