«Η άλλη Θάλασσα» : Το κύκνειο άσμα του Αγγελόπουλου


Η ημιτελής  ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη μας για την κατάσταση στην Ελλάδα

Κάποιοι σινεφίλ τον αποκαλούν ποιητή των εικόνων. Άλλοι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ολόκληρες τις ταινίες του με τα αργά και μακρινά πλάνα.

Σίγουρα, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος δεν είναι ο σκηνοθέτης που αρέσει σε όλα τα γούστα.  Ήταν όμως ο μοναδικός που με συνέπεια αφουγκραζόταν την σύγχρονη Ελλάδα και τα προβλήματά της μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο. Και, δυστυχώς, η μοίρα τα έφερε έτσι, που πέθανε και πάνω σε αυτό.

Η τελευταία ταινία που γύριζε ήταν «η άλλη Θάλασσα», μια αλληγορία για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το αλληγορικό σενάριο έχει ως κεντρικό χαρακτήρα έναν επιχειρηματία που ασχολείται με την πολιτική, ο οποίος πρέπει να επιβλέψει την φυγάδευση παράνομων μεταναστών από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία προς την Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Τον επιχειρηματία υποδύεται ο Τόνι Σερβίλο (τον έχουμε δει στις ταινίες «Il Divo» και «Οι συνέπειες του Έρωτα»).

Τα γυρίσματά του κύκνειου άσματος του Αγγελόπουλου είχαν αρχίσει μόλις λίγες μέρες πριν, στις 29 Δεκέμβρη του 2011. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων γινόταν στον Πειραιά, εκεί δηλαδή που σκοτώθηκε ο μεγάλος μας σκηνοθέτης και θα συνεχίζονταν στην Πάτρα και στο θέατρο Ρεξ.

Το cast των ηθοποιών είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Εκτός από τον ιταλό Τόνι Σερβίλο, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι: Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Πιατάς, Ελένη Γερασιμίδου, Ακύλλας Καραζήσης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κολοβός, Ηλίας Λογοθέτης.

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Σενάριο: Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Ρέα Γαλανάκη, Πέτρος Μάρκαρης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος

* οι δυο κόρες του σκηνοθέτη, Ελένη και Κατερίνα, θα κάνουν το κάστινγκ και τα ντεκόρ αντιστοίχως.


www.bloggers-tv.gr