Τα απομνημονεύματά του παρουσίασε ο «αντάρτης του καιρού» Φιδέλ Κάστρο

 "Στην πολιτική μου αρέσει το νέο"

Ο Φιδέλ Κάστρο παρουσίασε τους δύο τόμους των απομνημονευμάτων του, που ξετυλίγονται μέσω συζητήσεων με την δημοσιογράφο Κατιούσκα Μπλάνκο και εκτείνονται από τα παιδικά του χρόνια ως το 1958, δηλαδή πριν από την επανάσταση που της οποίας ηγήθηκε.



«Πρέπει να αδράξω τη στιγμή, διότι η μνήμη χάνεται», είπε ο 85χρονος Κάστρο στους προσκεκλημένους στη διάρκεια της παρουσίασης στην Αβάνα. Ανάμεσα τους ήταν ο υπουργός Πολιτισμού, Άμπελ Πριέτο Χιμένες, ο πρόεδρος της ένωσης συγγραφέων και καλλιτεχνών της χώρας Μιγκέλ Μπαρνέτ και η δημοσιογράφος Κ.Μπλάνκο.

Τα απομνημονεύματα του Κάστρο τιτλοφορούνται Guerrillero del tiempo («Αντάρτης του καιρού»).

«Είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μεταδώσω αυτά που θυμάμαι καλά. Εκφράζω όλες τις ιδέες που είχα και όλα τα συναισθήματά μου· έχω επίγνωση της σημασίας που έχει να λεχθούν όλα αυτά, να μεταδοθούν, για να είναι χρήσιμα» είπε ο Κάστρο, σύμφωνα με τον κουβανικό Τύπο.

Στις συζητήσεις του με την Μπλάνκο, που εκτείνονται σε χίλιες σελίδες, ο Κάστρο εκμυστηρεύεται μεταξύ άλλων ότι προτιμά «τα παλιά ρολόγια, τα παλιά γυαλιά, τις παλιές μπότες, αλλά στην πολιτική, προτιμά ό,τι είναι νέο».

Η Μπλάνκο, συγγραφέας της πρώτης επίσημης βιογραφίας του Κάστρο και της οικογένειάς του, παρουσιάζει τα απομνημονεύματά του υπό μορφή ερωταπαντήσεων που θυμίζουν το 100 ώρες με τον Φιδέλ», ένα βιβλίο στο οποίο ο Κάστρο συζητά με τον δημοσιογράφο Ιγκνάσιο Ραμονέ και δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2006, λίγο καιρό αφού ο Κουβανός ηγέτης παρέδωσε άτυπα την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.

Ο Κάστρο έχει παραιτηθεί πλέον από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών ο Κάστρο αφιερώθηκε στη συγγραφή άρθρων που δημοσιεύονται τακτικά στον κουβανικό Τύπο και στο βιβλίο Η Στρατηγική Αντεπίθεση (2010). Σε αυτό αφηγείται την εμπειρία του από το αντάρτικο στη Σιέρα Μαέστρα, πριν από τη νικηφόρα είσοδό του στο Σαντιάγο δε Κούμπα το Δεκέμβριο του 1958.

πηγή: tanea.gr