Τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για τη σημερινή ψηφοφορία

Εκτετατεμένη κάλυψη για την ψηφοφορία της δανειακής σύμβασης, αλλά και για την λαοθάλασσα των διαδηλωτών που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, επιφυλάξανε την Κυριακή τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ.

Άλλωστε, η Αθήνα είναι γεμάτη από ανταποκριτές ξένων καναλιών, εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων, οι οποίοι στέλνουν ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες από τα γεγονότα της Ελληνικής πρωτεύουσας.
Το REUTERS αναφέρεται στην οργή των Ελλήνων, τους διαδηλωτες που ενεπλέκησαν σε έντονα επεισόδια με δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και την πίεση που δέχονται οι Βουλευτές τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων τους όσο και από τους ψηφοφόρους για την έγκριση ή μη της δανειακής συμφωνίας.
Το πρακτορείο DOW JONES μιλά για χιλιάδες διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την Αστυνομία έξω από τη Βουλή, την ώρα που οι βουλευτές καλούνταν να αποφασίσουν για τη δανειακή σύμβαση.
Η γαλλική εφημερίδα LE MONDE αναφέρεται σε χιλιάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να πουν «όχι» στο νέο σχέδιο λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ μιλά για 40.000 Έλληνες που βγήκαν στους δρόμους, εκ των 25.000 στην Αθήνα και 15.000 στη Θεσσαλονίκη.
Πρώτο θέμα στον διεθνή τύπο η Ελλάδα
Το γαλλικό δίκτυο FRANCE TV δίνει έμφαση στο πως η Ελληνική κρίση εμπλέκεται στην προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου πρόεδρου, Νικολά Σαρκοζί, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ο οποίος ασκεί κριτική στους ηγέτες της Ευρώπης για «απουσία οράματος» και «αποτυχία της πολιτικής λιτότητας» στην Ελλάδα.
Η βρετανική εφημερίδα GUARDIAN εστιάζει στα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από τη Βουλή, αλλά και στις περικοπές που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Τρόικας.
‘Εντονη προβολή επιφυλάσσουν για τη χώρα μας τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα La Repubblica εστιάζει στα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, δίνοντας έμφαση στο «μαύρο μπλοκ», τους αναρχικούς, τους τραυματίες και τα συνθήματα κατά των ΜΑΤ.
Η CORRIERE DELLA SERA αναφέρεται στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, αλλά και στα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που προβλέπει το πακέτο της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ υπογραμμίζει την κάλυψη των γεγονότων από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.
Η ισπανική EL PAIS, η οποία καθημερινά αφιερώνει χώρο για την κάλυψη του Ελληνικού ζητήματος, φιλοξενεί τον τίτλο «Η Ελληνική Βουλή ψηφίζει σήμερα το μέλλον της μεταξύ θυσίας και χάους».
Η πορτογαλική εφημερίδα Correio da Manha μιλά για 25.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας.