Άλλα μου λεν τα μάτια σου

του Κώστα Καίσαρη

 Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι

Μία και μία μείνανε για τον Νταλάρα. Όχι για να απολυθεί, αλλά για να τελειώσει τις δωρεάν συναυλίες. Μια, αυτή την Παρασκευή στην Ηλιούπολη κι άλλη μια την άλλη Παρασκευή στη Καλλιθέα.






Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, δεν το βάζει κάτω. Και τις δωρεάν συναυλίες-αλληλεγγύης θα ολοκληρώσει και τις απαντήσεις του τις έδωσε: "Δεν με εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Δεν ψήφισα τη γυναίκα μου". Τον ρώτησε όμως κανένας τη ψηφίζει; Κι έπρεπε να φάει γιαούρτια για να αποκηρύξει από το ΠΑΣΟΚ μέχρι και τη γυναίκα του;


Eίπε, ακόμα, ότι σαν "μικρό παιδί γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια παράγκα στη Κοκκινιά". Πράγματι. Όσοι δεν έχουν τίποτα για το παρόν τους, αναφέρονται στο παρελθόν τους. Ο Παπούλιας ότι 15χρονών ήταν αντάρτης. Ο Παπανδρέου ότι όταν ήταν 14χρονών στη Χούντα του είχαν βάλει το πιστόλι στο κρόταφο για να μαρτυρήσει που κρυβόταν ο πατέρας του. Κι ο Βενιζέλος ότι μεγάλωσε στις Δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ενδεχόμενα για τον Νταλάρα, η πληροφορία, γεννήθηκε σε παράγκα, να ερμηνεύει και το πολυσέλιδο Ε9 που διαθέτει. Άλλοι αναφέρουν για 15 ακίνητα, άλλοι τα ανεβάζουν στα 25 προσθέτοντας ενδεχόμενα και τους  βοηθητικούς χώρους. Όταν δηλαδή έχεις γεννηθεί σε παράγκα, σε συνοδεύει μια ανασφάλεια σχετικά με την ιδιοκτησία. Ο ίδιος βέβαια, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι μένει στην Φιλοθέη, έχει δώσει την απάντηση του: "Δεν πρόκειται να πάρουμε μαζί μας τα σπίτια". Σκέψου δηλαδή αν μεταφερόντουσαν στον άλλο κόσμο πόσα θα είχε.

Είπε ακόμα, ότι "ενοχλούν η αυτονομία μου και η αυτάρκεια μου". Οι άλλοι τραγουδιστές δηλαδή, οι Μητσιάς, ο Πάριος, ο Μητροπάνος, είναι εξαρτημένοι; Έχει όμως αναρωτηθεί γιατί "ασχολούνται" μόνο μ' αυτόν και με κανέναν άλλον; Σήμερα ειδικά κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.

Μια βόλτα στο Ίντερνετ και τα βρίσκεις όλα. Ότι το ζεύγος Νταλάρα, πέρυσι το καλοκαίρι αποδοκιμάστηκε στη Σύρο, όπου διατηρεί μια από τις εξοχικές βίλες που διαθέτει. Κι εκεί τους είχαν πάρει στο κυνήγι, ακροδεξιοί και αριστεροί; Σάιτ της Πάρου, αναφέρει για τρεις πέτρινες βίλες που χτίζονται στην Αντίπαρο 300ων τετραγωνικών έκαστη και κόστους κάπου 1,5 εκατομ. ευρώ. Πλησίον της βίλας του Τομ Χανκς.

Στο ίντερνετ επίσης μπορείς να βρεις το πόθεν έσχες και τις καταθέσεις του ζεύγους Νταλάρα στην Ελβετία ύψους ενός εκατομμυρίου Γιούρο. Δικά τους είναι βέβαια τα λεφτά, να είναι καλά να τα χαίρονται. Αν είσαι αριστερός όμως κοινωνικά ευαίσθητος βγάζεις τα λεφτά σου έξω μη τυχόν και γίνει κανένα μπαμ και τα χάσεις;

Υπάρχει βέβαια και η καλλιτεχνική αξία και προσφορά. Και κάποιες προστριβές όμως. Στα δικαστήρια τον είχε πάει ο Μανώλης Ρασούλης τον Νταλάρα. Κι είχε δηλώσει ότι "πρόκειται για Φρανκεστάιν με αγγελικό πρόσωπο". Κι όταν στη κηδεία του, έστειλε στεφάνι, η κόρη του Μανώλη Ρασούλη τον είχε καλέσει τον Νταλάρα να το πάρει πίσω.

Εξ ίσου μεγάλη κόντρα είχε και με τον Ακη Πάνου. Με τον Νταλάρα μάλιστα να λέει γι' αυτόν σε συνέντευξη του: "Eίναι ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Ίσως κι ενοχλητική περίπτωση". Για τον δημοφιλή τραγουδιστή, δηλαδή, ο Ακης Πάνου προσδιοριζόταν με τρεις λέξεις: "Ίσως ενοχλητική, περίπτωση".
Ο Άκης Πάνου είχε ενοχληθεί όταν ο Νταλάρας είχε βάλει δύο τραγούδια του, σε προσωπικό του δίσκο με τον τίτλο, "τα τραγούδια μου". Και εξώφυλλο την φωτογραφία του, με μια κιθάρα. Λες και τα τραγούδια ήταν δικά του. Ο 'Ακης Πάνου, πράγματι ιδιόρρυθμος, δεν ήθελε στα εξώφυλλα των δίσκων του, να μπαίνει η φωτογραφία του τραγουδιστή.

Και δεν είχε μπει του Μανώλη Μητσιά. Ο Νταλάρας όμως μαζί με την εταιρία του, το επέβαλλαν. Σε μια επιστολή του προς τον Νταλάρα ο Άκης Πάνου το 1983 είχε αναρωτηθεί: "Μήπως μεγαλώνοντας εσύ, πιστεύεις ότι μικραίνουν οι άλλοι;". Όλα αυτά υπάρχουν στο Ίντερνετ.

Όπως υπάρχει και στο προσωπικό σάιτ του τραγουδιστή. Με φωτογραφίες του, μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Γιάννη Ρίτσο. Όποιος ψάξει μπορεί να τις βρει. Όπως και τα δημοσιεύματα: Ότι είχε καλέσει σπίτι του, τους κ.κ Κόκκαλη, Ψυχάρη και Πάγκαλο. Ότι μια άλλη φορά είχε βγει έξω για φαγητό, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον Μίνωα Κυριακού.

Οι κοινωνικές σχέσεις βέβαια είναι θεμιτές και πολύ περισσότερο, στα πολιτικά πρόσωπα όπως είναι  η κ. Νταλάρα. Όπως και στη στενή φιλία της με την κυρία Ελένη Κόκκαλη. Δεν προσφέρονται για στοχοποίηση. Και στην περίπτωση του Γ. Νταλάρα ισχύει, ότι "τους φίλους μας τους διαλέγουμε. Τους συγγενείς μας όχι".

Επειδή λοιπόν όπως είπαμε τίποτα δεν μένει κρυφό, υπάρχουν δύο Νταλάρες, Ένας ο Νταλάρας που φαίνεται κι ένας ο Νταλάρας που είναι. Κι αυτό δεν αφορά τους ακροδεξιούς που τον θεωρούν αριστερό και φώναζαν "προδότη" στο Ίλιον. Ούτε τους αναρχικούς που τον θεωρούν κομμάτι του κατεστημένου, και τον αποδοκιμάζουν. Προβληματίζει, και ενοχλεί και απλούς σκεπτόμενους ανθρώπους που δεν ανήκουν στα άκρα.

Ο μόνος που δεν προβληματίζεται είναι ο ίδιος. Ενδεχόμενα του αρκούν η δήλωση συμπαράστασης του Γ. Παπανδρέου και το πρωτοσέλιδο άρθρο στα ΝΕΑ. Γι αυτό, ίσως δεν τον ενδιέφερε η γνώμη που είχαν γι΄αυτόν ο Άκης Πάνου κι ο Μανώλης Ρασούλης. Με έξι συναυλίες συμπαράστασης έκανε το καθήκον του κι είναι ΟΚ. Έχει τη συνείδηση του ήσυχη. Όπως δεν έχει κανένα πρόβλημα, ότι η τελευταία του επιτυχία ανατρέχει στον περασμένο αιώνα και στο "μια βραδιά στο Λεβερκούζεν.

πηγή: sport24.gr