Κλάπηκε υπολογιστής της NASA με κωδικούς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού


Φορητός υπολογιστης που περιείχε  μη κρυπτογραφημένους κωδικούς διοίκησης και ελέγχου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εκλάπη από τη NASA, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή του Οργανισμού.
Στην κατάθεσή του ενώπιον της υποεπιτροπής της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος της Βουλής των ΗΠΑ, ο Paul Κ. Martin είπε ότι η κλοπή του φορητού υπολογιστή, η οποία συνέβη τον Μάρτιο του 2011, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των αλγορίθμων που χρησιμοποιεί η NASA για τον έλεγχο του Διαστημικού Σταθμού.
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Martin, ο συγκεκριμένος φορητός υπολογιστής ήταν ένας από τους συνολικά 48 φορητούς υπολογιστές και κινητές συσκευές της NASA που είχαν κλαπεί στο διάστημα μεταξύ Απριλίου του 2009 και Απριλίου του 2011.

Ορισμένες από αυτές τις κλοπές είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών στοιχείων, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και δεδομένα σχετικά με τα προγράμματα«Constellation» και «Orion» της NASA.
Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο υπεύθυνος δημοσίων υποθέσεων της NASA, Trent Perrotto, είπε στη SecurityNewsDaily ότι «μέχρι στιγμής, ποτέ δεν έχουν τεθεί σε κίνδυνο οι δράσεις του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εξαιτίας παραβίασης δεδομένων». 

«Η NASA έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο για την καλύτερη προστασία των συστημάτων IT του Οργανισμού και βρίσκεται στη διαδικασία της εφαρμογής των συστάσεων του Γενικού Επιθεωρητή της NASA στον συγκεκριμένο τομέα», προσέθεσε.
Το 2011, η NASA, την οποία δικαίως αποκάλεσε ο Martin ένα περιβάλλον, το οποίο αποτελεί πλούσιο στόχο για κυβερνοεπιθέσεις, ήταν στόχος 47 προηγμένων, επίμονων απειλών.
Αυτές οι επιθέσεις, με τη σειρά τους, αποτελούν μέρος των 5.408 περιστατικών ασφαλείας που συνέβησαν μεταξύ του 2010 και του 2011, τα οποία οδήγησαν σε μη εξουσιοδοτημένες εισβολές, κοστίζοντας στη διαστημική υπηρεσία γύρω στα 7 εκατομμύρια δολάρια.
«Έως ότου η NASA εφαρμόσει πλήρως μία λύση κρυπτογράφησης δεδομένων, τα ευαίσθητα δεδομένα που περιέχονται στους φορητούς υπολογιστές και τις φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων της, θα παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο για απώλεια ή κλοπή», είπε ο Martin.