Οι μισθοί των 180 ευρώ ως... θεωρία

του Μιχάλη Ταστσόγλου

 Δώσε θάρρος στο Δανό να σου φάει το μισθό

Ο Πολ Τόμσεν δήλωσε πρόσφατα πως οι μισθοί στην Ελλάδα πρέπει να πέσουν κι άλλο και να φτάσουν στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Κροατίας, δηλαδή να φτάσουμε να έχουμε βασικό μισθό 180 ευρώ. Αναρωτιέμαι αν ο κύριος αυτός ξέρει τι λέει και κατά πόσον έχει επίγνωση του τι σημαίνει να ζεις με 180 ευρώ το μήνα στην Ελλάδα.

Μάλιστα. Και κανείς δεν ξέρει που μπορούν να φτάσουν αν γίνει κάτι τέτοιο. Προφανώς και τους έχει δοθεί το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν. Με μία αδιαλλαξία που τσακίζει κόκαλα, ασχολούνται με αριθμούς θυσιάζοντας ανθρώπους, σε μία χώρα που επί δεκαετίες απασχολούσε ανθρώπους θυσιάζοντας αριθμούς. 

Οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου είναι ασύλληπτες. Η ιστορία θα τον κατακεραυνώσει και θα αναγάγει σε μοιραία τη Μαργαρίτα Παπανδρέου που τον γέννησε. Βλέπετε, συνεργάστηκε, εισάκουσε τον Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος προήλθε από την οικονομική ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ, που στα μέσα του '30 έπληξε για τα καλά την Ευρώπη, με κινήματα εθνικιστικά να κυριαρχούν. Ο Χίτλερ μιλούσε για την Αρία φυλή, στεκόμενος στο χρώμα του δέρματος των Γερμανών. Με τη σαλαμοποίηση πληθυσμιακών ομάδων τα έβαλε πρώτα με τους Εβραίους. Αργότερα είναι βέβαιο πως θα ακολουθούσαν κι άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Ο κύριος Τόμσεν με το αδιάσειστο επιχείρημα ότι η Κροατία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, που είναι δίπλα μας στο χάρτη, έχουν βασικούς μισθούς 180 ευρώ, θεωρεί "επόμενο" να εφαρμοστεί το ίδιο όριο μισθού και στην Ελλάδα. Θέλει, λοιπόν, μία Ευρώπη σε μισθολογικά "σαλάμια" ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της χώρας! Με συγχωρείτε, αλλά εμένα αυτό μόνο ορθολογικό δε μου μοιάζει. Πρόκειται για έναν νέο "ρατσισμό" που απορρέει από το χάρτη.

Τα ίδια αναμένεται να συμβούν και σε άλλες χώρες. Ούτε η Κύπρος θα ξεφύγει λογικά (την οποία και ξέχασε να αναφέρει ο κύριος Τόμσεν, καθώς, αν και νοτιοανατολικότερα στο χάρτη, έχει υψηλότερο βασικό μισθό από την Ελλάδα). Παντού ρίχνουν τους μισθούς. Το έχουν για "πανάκεια". Στην ουσία, όμως, πρόκειται για  απλή βλακεία

Άκουσα πρόσφατα τον Γιώργο Δελαστίκ. Και λέει ο άνθρωπος ξεκάθαρα: 

εμείς δεν ήμαστε παραγωγικοί, μας επέβαλαν μείωση μισθών

οι πορτογάλοι δεν ήταν ανταγωνιστικοί, τους επέβαλαν μείωση μισθών

οι Ισπανοί είχαν τη φούσκα με τα ακίνητα, τους επέβαλαν μείωση μισθών

οι Ιρλανδοί είχαν προβλήματα με τις τράπεζές τους, τους επέβαλαν μείωση μισθών


Η μείωση μισθών δεν είναι το αποτέλεσμα, η μείωση μισθών είναι ο σκοπός τους. Όλα τα άλλα εντάσσονται στο παραμύθι και την προπαγάνδα. Κι έχουν ένα μεγάλο όπλο αυτοί που θέλουν να προωθήσουν αυτή τη σύνθλιψη των μισθών: την εξασφαλισμένη σιωπή.

Όπως τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις διόριζαν αφειδώς στο δημόσιο γνωρίζοντας πως θα έχουν με το μέρος τους όλους αυτούς που διορίζουν και τις οικογένειές τους, έτσι και τώρα τα ισχυρά κέντρα εξουσίας επιβάλλουν τέτοιες ρυθμίσεις έχοντας στο πλευρό τους τη σιωπή των "αφεντικών", των εργοδοτών που αισχροκερδούν, καθώς πλέον μπορούν νόμιμα να μειώνουνε μισθούς περιορίζοντας στο ελάχιστο το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεών τους.

Και κάτι τελευταίο. Να μην πιστέυει κανείς πως θα πέσουν και οι τιμές, μαζί με τους μισθούς. Εξάλλου η Ελλάδα τα πιο πολλά προϊόντα τα εισάγει. Κι επίσης, δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα εξασφάλιζαν παράλληλη πτώση των τιμών. Και για τις τιμές στη Βουλγαρία και την Κροατία ο κύριος Τόμσεν δε λέει τίποτα.