Η θεματολογία της εβδομάδας (2 - 6 Απριλίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

164 δημοσιεύματα στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων αποτέλεσαν το δείγμα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα κι αυτό γιατί τη Δευτέρα 2/4 η Αυριανή είχε μόνο τέσσερις ειδήσεις στο πρωτοσέλιδο της, ενώ ο Αδέσμευτος Τύπος δεν κυκλοφόρησε Τετάρτη 4/4 και Πέμπτη 5/4. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ.

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:
 Και αυτήν την εβδομάδα τα οικονομικά θέματα κυριάρχησαν (48%) στην επικαιρότητα των απογευματινών εφημερίδων. Θέματα όπως τα αυθαίρετα, οι εισηγήσεις της Τρόικας και η ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο. Τα κοινωνικά θέματα συνέχισαν να βρίσκονται στη δεύτερη θέση (23%), παρουσιάζοντας, μάλιστα, και άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αν και ο αριθμός τους οφείλεται στο ότι τα δύο κυρίαρχα θέματα της εβδομάδας αυτής (όπως θα δούμε και στον πίνακα 3) ήταν κοινωνικής υφής. Τα πολιτικά δημοσιεύματα (21%) είχαν μία αύξηση αυτήν την εβδομάδα αλλά και πάλι δε βρέθηκαν στο επίκεντρο. Θέματα σχετικά με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία απασχόλησαν τους πολιτικούς συντάκτες. Τα πολιτιστικά δημοσιεύματα είχαν 50% πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (7% από 14%) και ο αριθμός τoυw οφείλεται κυρίως στην ερχόμενη ταινία James Bond που θα έχει και Ελληνίδα πρωταγωνίστρια, αλλά και στην ανακήρυξη του Roberto Benigni ως επίτιμου διδάκτορα του ΑΠΘ. Τέλος, τα σχετικά με την εξωτερική πολιτική δημοσιεύματα επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα (1%).

2. Διάκριση γεωγραφική:

Μόλις το 14% των δημοσιευμάτων αναφέρονταν σε ειδήσεις από το εξωτερικό. Μπορεί το ποσοστό αυτό να μεγάλωσε συγκριτικά, ωστόσο μία ολόκληρη ημέρα (Τετάρτη 4/4) καμία εφημερίδα δεν είχε ούτε ένα δημοσίευμα σχετικό με το εξωτερικό. Τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό αναφέρονταν κυρίως στη Γερμανία, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών δεν εμφανίστηκαν σε πάνω από ένα πρωτοσέλιδο.

3. Κυρίαρχο θέμα:
 
Η αυτοκτονία του 77 ετών φαρμακοποιού στην πλατεία Συντάγματος, αν και συνέβη μεσοβδόμαδα (Τετάρτη 4/4), δε χρειάστηκε παρά μόνο δύο μέρες κυκλοφορίας εφημερίδων (5η και 6η Απριλίου) για να εξελιχθεί στην είδηση της εβδομάδας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων, πολλοί εκ των οποίων ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον χώρο της ναυτιλίας έχουν απώλειες κερδών όσο διαρκεί η απεργία. επομένως προσπαθούν να αναδείξουν το θέμα και να προκαλέσουν "θόρυβο" δίνοντας έμφαση στο ότι δυσκολεύεται η ζωή όσων θέλουν να ταξιδέψουν για το Πάσχα με καράβι. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το θέμα που κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα και είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης. Μόνο που αυτήν τη φορά δε το συναντάμε στα πρωτοσέλιδα λόγω των υπο δημιουργία κέντρων ή των ασυνομικών επιχειρήσεων "σκούπα". Η... υγειονομική βόμβα ήρθε για να διασαλεύσει την... όμορφη ζωή μας.