Η παιδεία, ο πολιτισμός κι ο... Γιαννιώτας

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις

Στην Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες επιβιώνουν οι ψεύτες, οι αριβίστες και οι διαπλεκόμενοι. Και τα παιδιά παίρνουν παραδείγματα.


Ο καθένας επιχειρηματίας ξέρει καλά πως να κλέβει το κράτος. Ειδικά τώρα που το κράτος επιδράμει φορολογικά, οι επιχειρηματίες δεν έχουν δεύτερη λύση. Οι πολιτικοί επιβιώνουν συντεχνιακά μέσα από το ψέμα και τη σπέκουλα. Η πλάκα είναι ότι ξαναεκλέγονται. Διορισμών ένεκα. Η διαφθορά έχει φτάσει στα ύψη. 

Όλα αυτά είναι βιώματα. Και μένουν μέσα στον άνθρωπο, ο οποίος αργά ή γρήγορα καταλαβαίνει ότι μόνο με "ζαβολιές" θα μπορέσει να δει προκοπή. Αυτό, λοιπόν, σιγά - σιγά ο μέσος Έλληνας το συνειδητοποίησε. Κάποιοι το αποδέχονται, άλλοι όχι. Πλέον, όμως έχει γίνει γνώρισμα του πολιτισμού μας, γιατί η παιδεία απέχει από πεδία σαν κι αυτά. Και η παιδεία δεν έρχεται μόνο από το σχολείο. Έρχεται από την οικογένεια, από την εργασία, από τα ΜΜΕ, από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο... Γιάννης Γιαννιώτας, ένας ποδοσφαιριστής του Άρη που σε λίγε ςμέρες γίνεται 19 ετών. Είναι ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, με ντρίμπλα, εισβολές στην αντίπαλη περιοχή, ταχύς και δεν ξεχνάει να μαρκάρει. Θυμίζει λίγο Σαλπιγγίδη. Όμως, όσα χρόνια βλέπω ποδόσφαιρο δεν έχω ξανασυναντήσει νεαρό ποδοσφαιριστή που να προκαλεί τόσο πολύ με τη συμπεριφορά του μέσα στο γήπεδο. Διαμαρτύρεται, βρίζει, κλοτσάει, κάνει θέατρο, προκαλεί... Και όχι, δεν είναι αλήτης, φαίνεται αυτό. Αλλά έχει το μυαλό του στο πως να κλέψει, πως να νευριάσει τον αντίπαλο συνάδελφό του. Χθες, απέναντι στον Παναθηναϊκό ξεπέρασε κάθε όριο ευπρέπειας και ευ αγωνίζεσθαι. 

Όμως, δε φταίει αυτός. Αυτός βλέπει κι έχει καταλάβει την ιστορία. Ακούω συνέχεια προγονολάγνους να λένε για τον ελληνικό πολιτισμό. Φευ.. Ο νεοελληνικός πολιτισμός, κι αυτός είναι που είναι το παρόν,  έχει εκφραστές που στην πλειοψηφία τους είναι μία μείξη Καραγκιόζη και ήρωα που ενσάρκωνε ο Θανάσης Βέγγος.