Η θεματολογία της εβδομάδας (14 - 18 Μαΐου)
Η ατζέντα των απογευματινών
εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την
εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες
σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν
οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά
εφημερίδες.
169 είναι οι ειδήσεις που αναλύθηκαν
αυτήν την εβδομάδα. Τη Δευτέρα 14 Μαΐου η Αυριανή
είχε τέσσερα όλα κι όλα θέματα στο πρωτοσέλιδό της, ενώ την Τρίτη 15 Μαΐου είχε μόλις τρία, όπως και την Τετάρτη 16 Μαΐου. Την Τετάρτη μόλις τέσσερα θέματα στην πρώτη σελίδα τους είχαν και τα Νέα.
Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ.
Τα αποτελέσματα:
1. Διάκριση θεματική:
Για τέταρτη συναπτή εβδομάδα τα πολτικά δημοσιεύματα (44%) πιάνουν μεγαλύτερο χώρο στα πρωτοσέλιδα έναντι των αντίστοιχων οικονομικών, τα οποία ωστόσο ανέκαμψαν (37%), αφού διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (19%). Οι έντονες πολιτικές εξελίξεις και οι συζητήσεις γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης επέφεραν αυτό το ποσοστό για τις πολιτικές ειδήσεις. Η "ισχυρή και ενωμένη" κεντροδεξιά επανήλθε στο προσκήνιο, ενώ και ο Συ.Ριζ.Α. άρχισε να απασχολεί τους αρχισυντάκτες, με τρόπο βέβαια αρνητικό κατ' αυτούς. Τα κοινωνικά θέματα (6%) για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ήταν κατά πολύ λιγότερα από τα πολιτιστικά (12%). Στα πολιτιστικά δρώμενα, η Ολυμπιακή Φλόγα που έφυγε από την Ελλάδα προς Λονδίνο και ο Ολυμπιακός που κατέκτησε την Ευρωλίγκα ήταν τα δύο θέματα που έτυχαν μεγαλύτερης κάλυψης. Στα δε κοινωνικά, ο θάνατος της Ντόνα Σάμερ, ήταν η μόνη σχετική είδηση που έλαβε περισσότερη προσοχή από τις απογευματινές εφημερίδες. Τέλος, η εξωτερική πολιτική και τα σχετικα΄με αυτήν δημοσιεύματα επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα (1%), αν και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περισσότερα (3%).
2. Διάκριση γεωγραφική:
Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκαν τα δημοσιεύματα που ήρθαν από το εξωτερικό και δεν αφορούσαν την Ελλάδα. Οι ειδήσεις που ξεχώρισαν και οδήγησαν τα εξωτερικά δημοσιεύματα στο 19%, ήταν οι συζητήσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, οι εκλογές στη Ρηνανία και κάποιες οικονομικές ειδήσεις που αφορούσαν την ΕΕ συν το θάνατο της Ντόνα Σάμερ. Πλησιάζοντας την 17η Ιουνίου, τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό που δε θα αφορούν την Ελλάδα θα αρχίσουν να φθίνουν αριθμητικά.
3. Κυρίαρχο θέμα:
Οι εφημερίδες έδειξαν ξεκάθαρα πως επιθυμούσαν σχηματισμό κυβέρνησης και δη με ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία συμμετέχοντα σε αυτήν. Σχεδόν κάθε μέρα η πρώτη είδηση είχε να κάνει με την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία προβαλλόταν ως σωτήρια και καταπραϋντική. Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς ακόμα και εφημερίδες (Νέα, Έθνος) που πριντην 6η Μαΐου του "επετίθεντο", τώρα τον προβάλλουν ως προτιμότερη λύση. Και βέβαια, Ελεύθερος Τύπος, Αδέσμευτος Τύπος και Βραδυνή, παραδοσιακά δεξιές εφημερίδες, προμοτάρουν στο μέγιστο βαθμό το Μεσσήνιο συντηρητικό πολιτικό. Παράλληλα, καλύπτονται αυξημένα και οι προεκλογικές κινήσεις του κυρίου Τσίπρα, με την πλειοψηφία των εφημερίδων, όμως, να διάκειται αρνητικά απέναντί του. Τέλος, η εκλογική ήττα της Ά. Μέρκελ στη Ρηνανία αντιμετωπίστηκε κάπως χαιρέκακα από τον ελληνικό απογευματινό τύπο.