Η θεματολογία της εβδομάδας (21 - 25 Μαΐου)

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες. 
 175 είναι οι ειδήσεις που αναλύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, καθώς και τις πέντε ημέρες που εξετάζουμε οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν κανονικά. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα: 

1. Διάκριση θεματική:


Από την εβδομάδα 16-20 Απριλίου είχαν να πρωτεύσουν τα οικονομικά δημοσιεύματα  στην ατζέντα των μεσημβρινών εφημερίδων. Μία στις δύο ειδήσεις ήταν οικονομικού ενδιαφέροντος (50%). Οι εξελίξεις στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου ήταν μία είδηση που απασχόλησε αρκετά πρωτοσέλιδα. Ακόμη, θέματα οικονομικής υφής τα οποία σχετίζονται με την ευρωζώνη επανήλθαν στο προσκήνιο. Τέλος, κάποιες κινήσεις του ΣΕΒ απασχόλησαν τους αρχισυντάκτες. Αναφορικά με τα πολιτικά δημοσιεύματα, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία παρουσίασαν αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ και η δήλωση του Τσίπρα περί... Ολανδρέου απασχόλησε σε πιο αρνητική βάση τα ΜΜΕ. Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα πολιτιστικά δημοσιεύματα (14%) ήταν περισσότερα από τα κοινωνικά (9%). Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων απασχόλησαν τον τύπο, όπως και η Eurovision. Στα κοινωνικά θέματα, ο σεισμός στη Μπολόνια "ταρακούνησε" τους αρχισυντάκτες. Ακόμη, τα έκτροπα στην Πάτρα καλύφθηκαν επισταμένα. Αναφορικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (6%) οφείλουν την αριθμητική ανάκαμψή τους στον Αλέξη Τσίπρα και τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, διογκώθηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ.

2. Διάκριση γεωγραφική:
 

Ακριβώς στα ίδια ποσοστά με την προηγούμενη εβδομάδα κυμαίνονται τα εσωτερικά / εξωτερικά δημοσιεύματα (81% / 19%). Σχετικά με τα του εξωτερικού, οι συζητήσεις Μέρκελ και Ολάντ, ή Ολάντ και Μόντι βρέθηκαν στο επίκεντρο, μαζί βέβαια με τον προαναφερθέντα σεισμό στη βόρεια Ιταλία. Πάντως, συνεχίζεται η ισχυρή παρουσία των θεμάτων του εξωτερικού στ απρωτοσέλιδα.

3. Κυρίαρχα θέματα:

Η Νέα Δημοκρατία προωθείται διαρκώς από τα τηλεοπτικά κανάλια. Στην ίδια κατεύθυνση οι εφημερίδες, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η ΝΔ άλλαξε μέσα σε τρία χρόνια. Και ο ΣυΡιζΑ έχει έρθει στο επίκεντρο, αλλά μάλλον περί δίνης πρόκειται, καθώς η πλειονότητα των σχετικών δημοσιευμάτων έδειχναν μία αρνητική στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Το ημερολόγιο του Άκη Τσοχατζόπουλου βγήκε στην επιφάνεια και προκαλέι ανησυχίες στον πολτιικό κόσμο. Αυτές ήταν οι τρεις σημαντικότερες ειδήσεις με τις οποίες ασχολήθηκε ο απογευματινός τύπος.