Κ. Σημίτης: "Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ"



Από το Πεκίνο όπου μετέχει σε συνέδριο, ο πρώην πρωθυπυοργός δήλωσε πως θα είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ.











Ο κύριος Σημίτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της ευρωζώνης και θα ήταν καταστροφή για το έθνος να επιστρέψει στο νόμισμά του. Δεν υπάρχουν ερωτήματα για το λόγο που πρέπει να ανήκουμε στο ευρώ. Η ιδέα της επιστροφής στης δραχμής είναι μία ιδέα που δεν μπορεί να έχει εφαρμογή. Μία ενδεχόμενη έξοδος απαιτεί κλείσιμο των τραπεζών για τρεις τουλάχιστον μήνες, ενόσω θα γίνονται προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης και της τύπωσης νέου νομίσματος. Το να παραμείνουν οι τράπεζες κλειστές για τρεις μήνες είναι ανοησία. Εάν κλείσουν για περισσότερες από τρεις ημέρες θα προκύψει μαζική απόσυρση καταθέσεων. Προς στιγμήν η Ευρώπη λέει «όχι», αλλά μετά από λίγο, όπως συνήθως συμβαίνει, λέει «εντάξει".

 Ο πρώην πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης τη ςκοινής γνώμης, υιοθετώντας στάσεις που προ(ή επί)βάλλει το κόμμα του μνημονίου. Η έξοδος από την ΕΕ δε γίνεται μέσα σε μία μέρα. Υπάρχει μία σειρά διαδικασιών. Και, αν θέλει και δουλέψει σκληρά, μία κυβέρνηση με πρόγραμμα μπορεί να φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην τύπωση των νέων χαρτονομισμάτων και τη λειτουργία των τραπεζών. 

Όσο για αυτό που αναφέρει "η Ευρώπη στο τέλος λέει εντάξει", στην ουσία αναιρεί την κινδυνολογία του. Η αλήθεια είναι πως η ΕΕ, αν πειστεί με ένα σαφές πρόγραμμα βάσει σωστή διπλωματίας κι επικοινωνίας, τότε θα συναινέσει. Είναι καταστροφή για την ΕΕ η απομάκρυνση (και όχι αποχώρηση) κρατών, την ώρα που κάτι τέτοιο αντίκειται των θεσμών της.