Η "ιστορία" μιας φωτογραφίας













Ταλέντο στην άκρη του πεζοδρομίου.

Ο τίτλος μπορεί να παραπλανήσει μερικά "πονηρά" μυαλά για αυτό και δεν θα σερβίρω το πρώτο πιάτο, αυτό του προλόγου και περνάω κατευθείαν στο ψητό! 
Με ένα μουσικό όργανο, μια ευφάνταστη στολή και ό'τι άλλο μπορεί ο νους να φανταστεί, άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά του κόσμου εξορμούν σε δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια για να βρουν μια αναγνώριση στην όποια "τέχνη" πρεσβεύουν. Θα σου τραγουδήσουν και θα σε διασκεδάσουν με κάθε τρόπο, ίσως να σου κάνουν και το πορτραίτο που ήθελες από μικρός κρεμασμένο στον τοίχο του δωματίου σου. 


Δεν εθελοτυφλώ και ξέρω πως μερικά μέτρα μπροστά τους ένα αναποδογυρισμένο καπέλο ή μια θήκη κιθάρας περιμένουν μερικά κέρματα. Ο καθένας μας έχει παρατηρήσει πως στο άκουσμα και μόνο του ήχου ενός κέρματος, η μελωδία θα ζωντανέψει για κάποιες νότες και θα κάνει την ακίνητη παντομίμα να ξεπιαστεί για λίγο. Άλλωστε, κανένας καλλιτέχνης δεν χόρτασε μόνο με το χειροκρότημα.


Δεν μπορώ όμως να σταθώ σε μερικά ψιλά και να μην σταθώ στην ομορφιά που δίνουν όλοι αυτοί οι "εραστές" της τέχνης σε ένα κατά τα άλλα βαρετό αστικό τοπίο. Έστω και για λίγο, οι φάλτσοι ήχοι αυτής της πόλης καλύπτονται από μελωδίες και τα πεζοδρόμια φιλοξενούν καλλιτέχνες που στέκονται εκεί επί ώρες για να παρουσιάσουν κάτι, κάτι που ίσως το είχαν φανταστεί κάπως αλλιώς! Μπορεί και όχι, γιατί πολύ είναι και οι χομπιστες του είδους . Στριτ αρτ (Street art) ρε, θα πεί πριν εκδιωχθεί ένα παλικάρι μαζί με το αρκοντεόν του και παρά την βιασύνη μου να γελάσω, θα σκεφτώ πόσο δίκιο έχει.Η τέχνη δεν έχει όρια, ούτε πλαίσια στα οποία μπορεί να περιοριστεί , όλα αυτά τα καθορίζει ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως καλλιτέχνης! 


Τελευταία παρατηρώ και όλους εμάς που στεκόμαστε και παρακολουθούμε αυτή την μορφή τέχνης και πέρα από τα χαμογελαστά πρόσωπα, τα περίεργα βλέμματα και τα πολλά σχόλια που ακούγονται στην μέση του δρόμου, θα δώ και αρκετές παρέες στο απέναντι πεζοδρόμιο με μπύρες να κάνουν πράξη την νυχτερινή τους διασκέδαση. 

Που ξέρεις, την άλλη φορά μπορεί να με δεις και έμενα εκεί μαζί τους... 



Φωτογραφία : camerafeelings.blogspot.com
Κείμενο :  Βαγγέλης Καλογερόπουλος

Σελίδα στο Facebook : Camera feelings