Αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους

του Κώστα Καίσαρη
 
Δύο παραδείγματα για να κατανοήσει το αναγνωστικό κοινό πού έχει περιέλθει η κατάσταση και ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν: Κατ' αρχάς ότι η ρωσική εκκλησία διενεργώντας έρανο για τους Ελληνες απόρους συγκέντρωσε ήδη το αξιοσέβαστο ποσό των 500.000 ευρώ, το οποίο και θα αποστείλει σύντομα. Μια ακόμα απόδειξη δηλαδή για να επιβεβαιωθεί αυτό που έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν (φωτό) πριν από τριάντα χρόνια: ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική αφρικάνικη χώρα με λευκούς κατοίκους. Τώρα πλέον είμαστε σε επίπεδα Ρουάντα.
 

Με πεινασμένους, με υποσιτισμένα παιδιά και αστέγους. Το επόμενο βήμα θα είναι να διοργανώσει η Λαγκάρντ σε ένδειξη καλής θέλησης τηλεμαραθώνιο σε γαλλική και γερμανική τηλεόραση για την ενίσχυση των λιμοκτονούντων Ελλήνων. Για να δείξει και έμπρακτα την αγάπη της στη χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη. Οπως κάνανε τις καλές εποχές στην ΕΡΤ για τη UNICEF η Ρίκα Βαγιάννη, η Μαίρη Αρώνη και η πάντα νέα και ετοιμόλογη Μπήλιω Τσουκαλά.
 
Κι όταν βέβαια το ελληνικό κράτος έχει λεφτά, καταπώς λέει ο Παπαδήμος μέχρι το τέλος του μήνα, άντε μέχρι τις 15 του αλλουνού, θα έχουνε οι ποδοσφαιρικές ομάδες; Για 25 χιλιάρικα έκανε προσφυγή στον Αρη ο Κατίδης. Χίλια πεντακόσια γιούρο προκαταβολή τους ζήτησε και δεν είχανε να του τα δώσουνε.

Ωστόσο, η αισιοδοξία για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας στην έφεση είναι δεδομένη. Οπως επίσης ούριος άνεμος πνέει πλέον και στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι μόνο ο ακάματος εργάτης της Παναθηναϊκής ιδέας και τουιτερομανής Γιάννης Αλαφούζος που προσπαθεί και τρέχει μέρα νύχτα.

Ταυτόχρονα, πήρε την άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού του Μπιτσαξή ο πολυχρονεμένος πρίγκιπας Φαϊζάλ Αλ Σαούντ, ο οποίος μίλησε σχετικά στην εκπομπή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη Σαουδική Αραβία «Στη σέντρα». Κάτι σαν τη «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη. Απευθυνόμενος λοιπόν στους Σαουδάραβες οπαδούς του Παναθηναϊκού ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: «Θα πάρω μαζί με τον πατέρα μου το 54,7% της ΠΑΕ. Θα βάλω για ξεκίνημα 15 εκατομμύρια ευρώ και στην πορεία άλλα 55». Σούμα δηλαδή 70.

Ταυτόχρονα πήρε θέση επί του θέματος ο Βλάσσης Τσάκας. Ολιγόλογος όπως πάντα και ουσιαστικός. Με τρεις μόνο λέξεις αποτύπωσε το πριγκιπικό στάτους: «Τα μεγέθη τρομάζουν». Οπως λοιπόν η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει, έτσι ακριβώς δεν πρόκειται να πεθάνει κι ο Παναθηναϊκός. Για κάθε Πατέρα και Βγενόπουλο που κάνουν πίσω, εμφανίζεται ένας Αλαφούζος. Για κάθε πρίγκιπα που χάνει ο Τσάκας εμφανίζει κάποιον καινούργιο. Λες και είναι ο Αλαντίν.

Εξ ου λοιπόν και ο άκρατος ενθουσιασμός. Οι φτωχοί και οι άποροι στην Ελλάδα μπορούν πλέον να στηρίζονται στη ρωσική εκκλησία. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μπορούν πλέον να πατάνε σε δύο βάρκες. Και σ' αυτή του Αλαφούζου και σ' αυτή του πρίγκιπα Φαϊζάλ Αλ Σαούντ με μούτσο τον Βλάσση Τσάκα. Τα μεγέθη πράγματι τρομάζουν. Αυτά.

Η Δικαιοσύνη πρέπει µόνο να κρίνει και να αποφασίζει

Δε νιώθω κανέναν οίκτο για το ζεύγος Τσοχατζόπουλου. Οπως στρώσανε, κοιµούνται. Και ο Ακης και η Βίκυ. Οσο γι' αυτά που επικαλείται η κυρία Σταµάτη για το ανήλικο τέκνο τους, είναι για τις ελληνικές ταινίες. Οχι για τη Δικαιοσύνη. Αν έχεις ανήλικο παιδί και νοιάζεσαι γι' αυτό, κάθεσαι φρόνιµα. Αν ήτανε έτσι, όλοι οι Τσιγγάνοι που είναι στις φυλακές και µέχρι τα είκοσι έχουνε µίνιµουµ από τρία παιδιά ο καθένας θα ήτανε ελεύθεροι µε περιοριστικούς όρους.

Αν ένα ζευγάρι π.χ. πουλάει ηρωίνη και τους τσουβαλιάσουνε, όσα ανήλικα παιδιά κι αν έχει, δεν γλιτώνει την προφυλάκιση. Αυτά, λοιπόν, περί απεργίας πείνας της κυρίας Βίκυς δεν φτουράνε. Ούτε πείθουν. Αυτό που ενοχλεί στην υπόθεση είναι οι διαρροές. Στοιχεία της δικογραφίας να βγαίνουνε φόρα παρτίδα στα κανάλια. Οτι η κυρία Βίκυ έδινε του κόσµου τα λεφτά για καναπέδες, για κουρτίνες, για τσάντες, για µαγιό, για βερµούδες κι είχε τόσα ζευγάρια παπούτσια λες και ήτανε σαρανταποδαρούσα. Μέχρι και πόσα λεφτά έδινε για ψώνια για το µικρό παιδί.

Για να φανεί και να αποδειχθεί το µέγεθος της σπατάλης και της µεγαλοµανίας. Οχι από δικά τους λεφτά, αλλά από τις µίζες. Προς τι όµως όλα αυτά; Για να πεισθεί η κοινή γνώµη ότι σωστά η κυρία είναι µέσα; Η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη να δώσει λογαριασµό πουθενά. Κρίνει και αποφασίζει. Δεν διαποµπεύει ανθρώπους για να στηρίξει τις αποφάσεις της. Η Δικαιοσύνη δεν κάνει κουτσοµπολιό.

Η σωτηρία της ΑΕΚ βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ

Κι αν η ελπίδα σωτηρίας του Παναθηναϊκού φτάνει στη Σαουδική Αραβία, της ΑΕΚ πάει ακόµα παραπέρα: Στο µακρινό Χονγκ Κονγκ. Εκεί βρίσκονται οι συνεργάτες του Βασίλη Ξενιάδη, που επέστρεψε δριµύτερος. Κι επειδή οι µεγάλοι άνδρες είναι σοβαροί και δεν λένε πολλά λόγια, µίλησε για λογαριασµό του στενός συνεργάτης του: «Ο κ. Ξενιάδης δεν πρόκειται να κρατήσει τον Κωστένογλου. Ηδη ψάχνει για προπονητή στην Ισπανία. Ταυτόχρονα θα φέρει πίσω τον Σκόκο».

Και για όποιον έχει αντίρρηση ή επιφυλάξεις για την οικονοµική επιφάνεια του Ξενιάδη, υπάρχει το ακλόνητο επιχείρηµα: «Ο Ξενιάδης χαλάει κάθε βράδυ τρία χιλιάρικα ευρώ». Ιδού, λοιπόν, ο Βλάσσης Τσάκας της ΑΕΚ και χωρίς πρίγκιπες από πίσω του µάλιστα. Οπως ο Τσάκας θα έδιωχνε τον Φερέιρα για να πάρει µεγάλο προπονητή κι όπως θα έφερνε πίσω τον Σισέ, έτσι κι ο Ξενιάδης στην ΑΕΚ θέλει να φέρει πίσω τον Σκόκο και να σκαντζάρει τον Κωστένογλου.

Η µοναδική τους διαφορά είναι στα λεφτά. Ο Ξενιάδης βάζει πέντε εκατοµµύρια µπροστά για ξεκίνηµα κι άλλα τρία τάλιρα πίσω. Το 1/3 δηλαδή σε σχέση µ' αυτά του Φαϊζάλ στον Παναθηναϊκό. Τόσα έχει ο άνθρωπος, τόσα βάζει. Δεν είναι φαφλατάς να λέει µπαρούφες. Κι ούτε χάθηκε ο κόσµος επειδή ζήτησε προθεσµία µέχρι την Παρασκευή. Μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή τα λεφτά θα τα έχει βάλει.

Δύο µεγάλες οµάδες, δύο µεγάλοι προπονητές, 24 µεγάλοι αθλητές.
-Δηµήτρης Χατζηγεωργίου

ΕΡΩΤΗΣΗ Ποιος θα µετανιώσει πρώτος; Ο Βρύζας ή ο Δώνης;
 
πηγή: Goal news Πέμπτης, 31 Μαΐου