Παγκόσμια οικονομική κρίση σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και μαζικές δονήσεις στο σύνολο της ευρωζώνης, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες, θα προκαλούσε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.


Σε ερώτηση για το κατά πόσο συμφωνεί με την εκτίμηση της Bundesbank για το ότι έξοδος της Ελλάδας θα ήταν «διαχειρίσιμη», ο κ. Νοβότνι έσπευσε να ξεκαθαρίσει «μάλλον εξαρτάται από τι εννοεί κανείς με τον όρο διαχειρίσιμος. Κατά τη δική μου άποψη θα προκαλέσει τεράστιες και μαζικές δονήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις προβλέψεις και τις φήμες. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι εξοργιστικό».
Ο κ. Νοβότνι προσέθεσε πως κάθε κεντρική τράπεζα έχει την υποχρέωση να προετοιμάζεται για όλα τα ζητήματα, όπως όμως, επίσης έχει και την υποχρέωση να μη σχολιάζει όλα τα ζητήματα. «Τώρα θα πρέπει προπάντων να υπάρξει σοβαρός χειρισμός των πραγμάτων και όχι να παράγονται συνεχώς και νέες φημολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προβλήματα, όμως, σύμφωνα με το Bloomberg από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει μόνο η ευρωζώνη αλλά και η Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων στη χώρα του, καθώς η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλέσει μία νέα παγκόσμια κρίση, η οποία μεταξύ άλλων θα πλήξει και την τιμή του πετρελαίου. Ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ υποστήριξε στο Bloomberg ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 50% η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει και άλλες χώρες σε έξοδο από τη νομισματική ένωση. Η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας θα αυξήσει τον κίνδυνο να ενταθεί η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Πούτιν και μια αυξημένη πολιτική καταστολή θα είναι οι βασικοί κίνδυνοι για τη Ρωσία, σύμφωνα με τη μελέτη του κέντρου, το οποίο συμβουλεύει τη ρωσική κυβέρνηση. «Αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, θα δούμε την κλιμάκωση της πολιτικής βίας και της καταστολής από τη μία πλευρά και την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης από την άλλη», σημείωσε ο Ντμιτρίεφ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη χώρα από το 2000 έως το 2004.

Την ίδια ώρα η Fitch σε έκθεσή της εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πλήξει σημαντικά την «υγεία» ασφαλιστικών εταιριών σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς αυτές είναι περισσότερο εκτεθειμένες. Αντίθετα γερμανικές και βρετανικές ασφαλιστικές δεν έχουν υψηλή έκθεση «στο μεγάλο ρίσκο της ευρωπαϊκής περιφέρειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης. Από την πλευρά τους οι γαλλικές ασφαλιστικές έχουν υψηλότερη έκθεση στον ευρωπαϊκό νότο, η οποία όμως κρίνεται διαχειρίσιμη. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Fitch, σε κάθε χώρα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Στη Μεγάλη Βρετανία η Aviva έχει υψηλή έκθεση στην Ιταλία, ενώ στη Γερμανία η Allianz έχει μεγάλο άνοιγμα στο ιταλικό κρατικό χρέος. Για τη Γαλλία η εξαίρεση είναι η Groupama που έχει υψηλή έκθεση στην Ελλάδα.

Άρθρο με πληροφορίες από express