Ο απειλητικός "Χαβαλιέρε"

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Δεν του κάνει το ευρώ του κυρίου Σίλβιο Μπερουσκόνι. Προφανώς, τώρα που η Ιταλική οικονομία έχει αρχίσει να παίρνει τον κατήφορο, ο Μιλανέζος πολιτικός δεν ικανοποιείται από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Ως άνθρωπος που σχεδόν πάντα - δείχνει να - μιλάει χωρίς να σκέφτεται, δήλωσε πως "το ευρώ δεν έπεισε κανέναν και είναι περίεργο νόμισμα αφού δε στηρίζεται σε μία κεντρική τράπεζα - σημείο αναφοράς, ούτε σε μία συγκεκριμένη κυβέρνηση". Προσέθεσε δε ότι "είναι αυτό που προκάλεσε την πτώση των ευρωπαϊκών οικονομιών".
Εντύπωση, λοιπόν, προξενούν αυτές οι δηλώσεις του, ιδίως αν ειδωθούν υπό το πρίσμα της στενής εποπτείας στην οποία βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση από την Ε.Ε. Πρόσφατα, η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την ευρωπαϊκή βοήθεια προκειμένου να δημιουργηθεί και για εκείνην ένας μηχανισμός στήριξης που θα τη βγάλει από τον κυκλώνα των κερδοσκόπων.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για παιχνίδι τακτικής εκ μέρους Μπερλουσκόνι προκειμένου να μπει πιο δυναμικά στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και να μην ακολουθήσει το δικό μας παράδειγμα, καθώς εμείς "παραδοθήκαμε" αμαχητί ως διαπραγμευτές. Πάντως αναμφίβολα, ένας πιθανός αφορισμός του ευρωπαϊκού νομίσματος από την ιταλική κυβέρνηση θα είναι δυναμίτης στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.