Έκλεισε το "Κουτί της Πανδώρας" και άνοιξε.. τον Ασκό του Αιόλου ο Λάμπης Ταγματάρχης



της Αντιγόνης Ευστρατόγλου


από τη στήλη Αντίδωρο του site της εκπομπής
Μετά την αιφνιδιαστική άρνηση της ΕΡΤ να προβάλλει το χθεσινοβραδινό “Κουτί της Πανδώρας” με θέμα τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ο Κώστας Βαξεβάνης μιλά ανοιχτά για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνεται η δημόσια τηλεόραση και τα κριτήρια στα οποία στηρίζεται ο προγραμματισμός της. Ζητάει δε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη μία άμεση, δημόσια απάντηση. Μία απάντηση που να ταιριάζει στο είδος του μέσου που έχει αναλάβει να διευθύνει.

Τη στιγμή που εκατοντάδες εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης απειλούνται με απολύσεις μη μπορώντας να διασφαλίσουν όχι τη θέση τους αλλά ούτε καν τα δεδουλευμένα που εδώ και μήνες τους οφείλονται, η ΕΡΤ αντί να παράγει πρόγραμμα με πραγματικά δημόσιο ενδιαφέρον, κόβει και αυτό που ήδη έχει.

Τη στιγμή που οι φωνές αγωνίας των εργαζομένων για τις πρακτικές που φούνταραν το ένα μετά το άλλο τα μέσα στα οποία στηρίζουμε την ενημέρωσή μας πληθαίνουν, δε βρίσκεται ούτε ένα μεγάλο μέσο να μιλήσει ανοιχτά για το τι συμβαίνει με τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.


  • Είδατε εσείς πολλά μεγάλα μέσα να μιλούν για τον κύριο Γιαννίκο και το πώς έχτισε μέσα σε μία δεκαετία μία αυτοκρατορία φέρνοντας ταυτόχρονα σε οικονομικό αδιέξοδο το ALTER αφήνοντας να παίζονται με τις ώρες διαφημίσεις προϊόντων δικών του επιχειρήσεων; (εμείς το κάναμε, εδώ)
  • Είδατε πουθενά να καταγγέλλεται ανοιχτά η πράξη του κυρίου Κουρή να στραφεί νομικά κατά των εργαζομένων του οι οποίοι, αφού είχαν (μεταφορικά) σαν σπίτι το κανάλι του επί χρόνια, τώρα αναγκάζονται να το κάνουν και στην κυριολεξία μια και έχουν μείνει σχεδόν δώδεκα μήνες απλήρωτοι;
  • Είδατε να μας εξηγεί κανείς γιατί κοντεύει να κλείσει η Ελευθεροτυπία;
  • Γιατί ο ΣΚΑΪ αποφάσισε ξαφνικά να αναπροσδιορίσει το Βατοπαίδι ως μη σκάνδαλο (κι αυτό το κάναμε εδώ);
  • Πώς και γιατί εξασφάλισαν τα τεράστια δάνεια που τις έπνιξαν επιχειρήσεις που είχαν τα οικονομικά χάλια που είχαν- χάλια ολοφάνερα σε όποιον έκανε τον κόπο να δει τους ισολογισμούς τους που ήταν αναρτημένες στο ίντερνετ.

Και αντί η δημόσια τηλεόραση, που την πληρώνουμε αδρά, να ερευνά και να μιλάει για όλα αυτά, αδέσμευτη από τα όσα επιβάλλουν στους επιχειρηματίες του χώρου την omerta, εκείνη κόβει ή κρύβει στη μεταμεσονύχτια ζώνη, όχι μία αλλά πολλές φορές, όπως αποκαλύπτει τώρα ο Βαξεβάνης, τις εκπομπές που κυρίως θα άξιζε να δούμε. 

Κάπως έτσι πέρασαν στα ψιλά η εκπομπή για τον Μάκη Ψωμιάδη και μία σειρά ερευνών για τα στημένα του ποδοσφαίρου. Μετά τα μεσάνυχτα και χωρίς τρέηλερ από μία συχνότητα που έτσι κι αλλιώς, εδώ και χρόνια, όλο και πιο δύσκολα ανοίγει κανείς. 


Και τώρα οι λόγοι γίνονται ξεκάθαροι χάρη στην επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη που ζητά απαντήσεις από τον Λάμπη Ταγματάρχη, λίγο πριν τον μηνύσει για παράβαση καθήκοντος.

Προσπάθησε ο Βαξεβάνης, όπως λέει να συνεισφέρει στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ, μαζί με άλλους δημοσιογράφους όπως ο Αυγερόπουλος και ο Τέλλογλου, αλλά έχασαν τη μάχη από το ESCAPE, μία εκπομπή κατά πολύ ακριβότερη σε σχέση με ανάλογες εκπομπές ιδιωτικών καναλιών, η οποία, ας μου επιτραπεί, εξασφάλισε τουλάχιστον την καριέρα της Λάουρα Νάργες- που πλέον έχει ρόλο διακοσμητικού εσωτερικού χώρου στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη, όσο και από το ζημιογόνο Champions League, που παράγει κερδοφόρα υποπροϊόντα σχολιασμού σε ιδιωτικά κανάλια, όπως η Super μπάλα του MEGA.


Τα 30 εκατομμύρια που στοιχίζει, χωρίς να φέρνει φυσικά πίσω στο κανάλι το Champions League, θα μπορούσαν, λέει ο Βαξεβάνης, να δώσουν δουλειά σε πολλούς από τους δημοσιογράφους που απολύονται κάνοντας ταυτόχρονα καλύτερη τη δημόσια τηλεόραση. Θα μπορούσαν, αλλά δεν υπήρξε καμία τέτοια βούληση.

Τι και αν οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ διαμαρτύρονται πλέον ανοιχτά για την «ασυλία των γκλαμουράτων»; Οι δικαστικοί, λένε, δε βρήκαν το σθένος να στείλουν ούτε έναν στον Κορυδαλλό, έστω για μία εβδομάδα. Τι και αν ο τόπος βοά για τον ρόλο του άρθρου 99; Τι κι αν οι εργαζόμενοι του ALTER φοβούνται ότι ακόμα κι αν δεν πάρουν το δώρο που τους οφείλεται ούτε σήμερα που εκπνέει η σχετική διωρία, ο κύριος Γιαννίκος πρόλαβε, το έβαλε το κανάλι στο καθαρτήριο του πτωχευτικού κώδικα. Το πολύ να μπει στο γραφείo του εισαγγελέα και να ξαναβγεί- 10, 15, 24 ώρες το πολύ. Τόσο διαρκεί η ταλαιπωρία στην Ελλάδα γι’ αυτούς που πρόλαβαν να διαπλεχθούν επαρκώς..


Γι’ αυτό μπλογκάρουμε, κύριοι των επίσημων μέσων της ενημέρωσης. Γι’ αυτό δεν περιμένουμε από κανένα μεγάλο μέσο να μας πει ανοιχτά τι συμβαίνει στη χώρα- τι συνέβη και φτάσαμε εδώ.

Γι’ αυτό και σας αναδημοσιεύουμε κύριε Βαξεβάνη. Η επιστολή σας ευχόμαστε να ταξιδέψει πιο μακριά απ΄ ό,τι οι πρακτικές της δημόσιας τηλεόρασης επέτρεπαν ως τώρα να φτάνουν οι εκπομπές σας.