Όταν μιλάνε οι σοφοί...

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Ο Χέλμουτ Σμιτ κατακεραυνώνει την Άνγκελα Μέρκελ

Ευθεία επίθεση Σμιτ σε Μέρκελ. Κριτικάρει έντονα την πολιτική που εφαρμόζει η δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θετικά διακείμενος προς τον Παπαδήμο ο βετεράνος πολιτικός.

Σε φόρουμ σχετικό με την οικονομία στο Βερολίνο, ο Χέλμουτ Σμιτ, Γερμανός καγκελάριος από το 1974 έως και το 1982, έθεσε τη νυν καγκελάριο προ των ευθυνών της. Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, υποστήριξε πως οι Έλληνες βιώνουν τις πιο τρομακτικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη και δ΄ληωσε τη συμπαράστασή του στον κο Λουκά Παπαδήμο που "διαχειρίζεται καταστάσεις για τις οποίες δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη". 

Δεν του αρέσει ο τρόπος της καγκελάριου απέναντι στους Έλληνες. Θεωρεί πως γενικεύει ατελώς και κρίνει τον οικονομικά ανίσχυρο μέσο Έλληνα με τα κριτήρια του δυνατού μέσου Γερμανού. Παράλληλα, διακήρυξε πως ανεξαρτήτως οφειλών, το Ελληνικό κράτος πρέπει να διατηρήσει ακέραιη την εθνική του κυριαρχία, στέλνοντας μήνυμα σαφές στους ηγέτες που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή την Ευρωζώνη.

Αναφορικά με την Ευρώπη εν γένει, ο εβραϊκών καταβολών πολιτικός πιστεύει πως η Γερμανία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, δε δίστασε να παρομοιάσει την πολιτική της Μέρκελ με την πολιτική που ακολουθούσε το Γερμανικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα, η οποία και οδήγησε στον Α' παγκόσμιο πόλεμο.